Póta Georgina Pekingbe ütötte magát

Vágólapra másolva!
Az asztaliteniszezők budapesti olimpiai világselejtezőjén Póta Georgina bejutott a legjobb nyolc közé, és ezzel megszerezte a kvótát. Lovas Petra - bár a legjobb tizenhat között kikapott a Körcsarnokban - minden bizonnyal ugyancsak kijutott Pekingbe, mint ahogy a férfiaknál Jakab János is.
Vágólapra másolva!

Szombaton délelőtt a férfiak versenyében a speciális lebonyolítás miatt a legjobb negyven között játszottak, és Pázsy Ferenc (a világranglistán 115.) kellemetlen meglepetésre 4:1-re kikapott az egyiptomi Ali Szalehtől (148.). Jakab János (118.) és Zwickl Dániel (134.) ugyanakkor magasabban rangsorolt ellenfelet vert heroikus küzdelemben egyaránt 4:3-ra: Jakab a norvég Erlandsent (113.), Zwickl pedig a román Ciotit (110.).

Délután Jakab a thaiföldi Sanguansin (299.), Zwickl pedig az olasz Bobocica (138.) ellen készülődött, és a feladatuk csak látszólag tűntek egyszerűbbnek. A thaiföldi ugyanis délelőtt a román Filimont (64.), az olasz pedig a lengyel Gorakot (94.) ejtette ki. "Egyikük sem könnyű ellenfél, de ahhoz képest, hogy már az olimpiai kvóta megszerzése a tét, a fiúk nem jártak rosszul, és mindkettőjüktől győzelmet várok" - jegyezte meg a nőzők között helyet foglaló hatszoros Európa-bajnok Tóth Krisztina, aki addig egyedüli magyar versenyzőként kvalifikálta magát a pekingi olimpiára.

A lelátókat majdnem teljesen megtöltő, mintegy ezerkétszáz fős közönség remek hangulatot teremtett a Körcsarnokba, ahol Jakab János négy éve ifjúsági Európa-bajnok lett. S most is szenzációsan játszott, 4-1-re (6, -3, 8, 8, 5) verte a kissé köpcös thaiföldi ellenfelét, az utolsó pont után pedig örömében hatalmasat ugrott a levegőbe.

"Azt nem merem kijelenteni, hogy megvan a kvótám, még bármi történhet, így csak azt mondom, kilencvenöt százalék, hogy akkor is kint vagyok Pekingben, ha már nem nyerek több meccset. De természetesen még szeretnék győzni! A meccs előtt és főleg persze közben igyekeztem teljesen elfelejteni, hogy mekkora is a tét. Amikor 3:1-re vezettem, és az ötödik szettben öt pont felett jártunk, talán 7-3 volt az állás, akkor azért átfutott a fejemben. Rögtön el is vesztettem a következő pontokat, ám Harczi Zsolt szövetségi kapitány kiszúrta, hogy mi a helyzet, időt kért, és utána már nem volt gond" - fogalmazott Jakab János, aki este 4-0-ra (-3, -5, -9, -6), kikapott a tajvani Csiang Peng-lungtól (33.), így vasárnap a 9-16. helyért folytathatja.

Zwickl Dániel 4:2-re (-7, 13, 15, -13, -5, -7) kikapott Bobocicától, akinek - milyen a sors - az itáliaiak szakvezetőjeként a kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla adta a tanácsokat. Zwickl 2:1-re, a negyedik szettben pedig 10-8-ra vezetett, és a két játszmalabdája után még további három is volt, ám fordult a kocka... A 17-32. helyekért zajló folytatásban Pázsy az ukrán Katkovot (237.) 4-0-ra, majd a tajvani Cseng Jen-süt (97.) 4-2-re verte, Zwickl azonban 4-2-re kikapott a svéd Gerelltől (100.) is, és vigasztalhatatlan volt.

A nők között Póta Georgina (56.) és Lovas Petra (78.) a szombat esti programban kiemeltként csak a legjobb tizenhat között kapcsolódott be a versenybe. Póta könnyedén verte 4:1-re (3, 7, 6, -5, 10) az orosz Fagyejevát (102.), bár amikor az ötödik szettben 10-5-ről 10-10-re alakult az állás, hirtelen "melegebb" lett a levegő a teremben.

"A meccs előtt úgy izgultam, hogy majdnem elájultam... Az első két szett kellett ahhoz, hogy magamhoz térjek, de a végén nekem is eszembe jutott, hogy a nantes-i európai selejtezőn 10-1-es vezetésemről vesztettem játszmát, ki is kaptam, és abba nem is akarok belegondolni, mi lett volna, ha most elmegy ez a szett. Összességében nem volt nehéz dolgom, és éppen azt az orosz lányt kaptam a sorsoláson, akit szerettem volna. Megpróbáltam rá koncentrálni, mint annak idején az érettségin a tételhúzásoknál. Úgy látszik, az ilyesmikkel szerencsém van, mert akkor is bejött, irodalomból a tizenhármas tételt akartam kihúzni, és sikerült is. Nagy kő esett le a szívemről azzal, hogy megvan a kvótám, de még egyáltalán nincs vége a versenynek. S vasárnap szeretnék a dobogón végezni, mert ez azt jelentheti, hogy nem csak egyéniben indulhatok az olimpián, hanem a csapatunk is rajthoz állhat" - nyilatkozta Póta Georgina.

Lovas Petra sajnos simán, 4-0-ra alulmaradt a tajvani Pan Li-csunnal (128.) szemben (-7, -9, -9, -8), s mint szomorún megjegyezte, túlizgulta a meccset, és egyszerűen "nem találta" a tenyeresét. Vasárnap a 9-16. helyért játszik tovább, de az egyéni olimpiai kvótát Jakab Jánoshoz hasonlóan valószínűleg már ő is megszerezte.