Visszalépett a női maraton címvédője

Vágólapra másolva!
Combsérülés miatt visszalépett a pekingi olimpiai szerepléstől Nogucsi Mizuki, a női maraton címvédője - jelentette be kedden a japán olimpiai csapat. Nogucsi a tervek szerint szerdán érkezett volna a kínai fővárosba, hogy augusztus 17-én megismételje athéni győzelmét.
Vágólapra másolva!

A hivatalos bejelentés előtt néhány órával a japán NHK köztelevízió egy meg nem nevezett olimpiai illetékesre hivatkozva azt közölte, hogy Nogucsi azért mondta le az olimpiát, mert nem tudott megfelelően felkészülni. Pedig Nogucsi számára még egy ultrakönnyű, rizshéj-talpú futócipőt is készítettek a versenyre. Az ASICS cég - felújítva azt a technológiát, amelyet Arimori Juko, az 1996-os atlantai olimpia bronzérmese esetében alkalmaztak - olyan cipőt gyártott, amelynek darabja 105 grammot nyom, 13 grammal kevesebbet, mint az, amit Athénban viselt. Különböző hálók egymás mellett való elhelyezésével azt célozták volna, hogy Nogucsi lábai ne érezzék az útkövek forróságát. Ráadásul az "ökocipő" talpa remekül tapad a nedves talajra is. A kutatók kiszámították, hogy Nogucsi legalább 338 kg-kalóriát takarít meg az egész 42 195 méteres távon, ami másfél tál rizsnek felel meg. Igaz, a cipő élettartama csupán erre az egyetlen versenyre szólt volna.

A női maratonfutás nagy esélyesei a világrekorder brit Paula Radcliffe, a kétszeres világbajnok kenyai Catherine Ndereba és a kínai Csou Csön-hsziu (Zhou Chunxiu).