Gál Róbert nem jutott döntőbe

Vágólapra másolva!
Nem jutott be szerenkénti döntőbe Gál Róbert a pekingi olimpia tornászversenyében.
Vágólapra másolva!

A magyar tornász a szombati selejtezőben a hatból három szeren mutatta be gyakorlatát, talajon 13,425, lovon 13,225, korláton pedig 12,900 pontot kapott, s még a legjobb eredménye sem volt elég nyolcas fináléhoz, csak sorrendben a 74., a 65. és a 74. helyhez.

Vereckei István pekingi sportágvezető, Gál edzője a verseny előtt három nappal úgy nyilatkozott, tanítványa sérülésekkel teli időszak után csak májustól tudott teljes értékű edzésmunkát végezni, vagyis kevés volt az idő arra, hogy anyagerős gyakorlatokat jól összerakjanak.

Gálnak két éve volt egy Achilles-ín-sérülése, aztán tavaly a derekát fájlalta, idén tavasszal pedig az addig egészséges lába fájdult meg a fokozottabb terheléstől. Éppen a lába kímélése miatt hagyta ki ezúttal az ugrást, amelyben négy éve, Athénban hatodik volt.

Lovon kezdett, majd két szert kihagyva korláton szerepelt, mint utóbb elmondta, mindkét gyakorlat csupán bemelegítésként szolgált a talajra, melyen még egy pihenőt követően mutathatta be, mit tud. Az első ugrássor végén kilépett, aztán akadtak apróbb bizonytalanságok, majd az utolsó ugrása sem sikerült tökéletesen.

"Szigorú volt a zsűri, viszonylag alacsony pontszámmal is be lehetett kerülni a döntőbe. Én viszont elkövettem több kisebb hibát, valószínű, hogy az utolsó, két és fél csavaros ugrásomból egy negyed hiányzott, és ezt ismétlésnek vették a pontozók, amiért levontak. Meg persze nem kellett volna kilépnem az elején" - nyilatkozott az MTI-nek Gál, hozzátéve, nem akarja a sérüléseire fogni a teljesítményét, ugyanakkor tény, hogy rövid volt az idő a felkészülésre, egy hónappal több jó lett volna.

A magyar tornásznak az egyéni összetett versenyben eleve nem volt esélye a 24-es fináléba jutni, mivel csak három szeren szerepelt, így ebben a számban a 82. lett.

"A közel 100 tornászból minden szeren csak nyolc juthat fináléba, ez pedig teljesen hibátlan talajgyakorlattal sem lett volna könnyű feladat. Azt sejtettem, hogy kevés esélyünk van a döntőre, hiszen mindössze az elmúlt három hónapban tudtunk teljes értékű munkát végezni Robi sérült lába miatt, de ha a gyakorlata kifogástalan, mások meg rontanak, akkor lehetett volna jobb eredmény. Inkább azért vagyok egy kicsit csalódott, mert abban reménykedtem, szép gyakorlatot mutat be. Mivel már az első sorát elrontotta, úgy éreztem, ez meghatározta az egész gyakorlatot. Összességében nagyon magas színvonalú bemutatókat láthattunk, de sok volt a rontás is" - mondta Vereczkei István.