Csinos röpisek és kerek hátsók a pekingi műstrandon

Vágólapra másolva!
A strandröplabda 1996-ban mutatkozott be az olimpián, s hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jól döntött, amikor a sportág felvételéről határozott, arról Pekingben az [origo] is meggyőződött.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Pekingből

Fényképezőgépekkel, a legkülönfélébb optikákkal felszerelkezve indultunk neki az ismeretlennek, mivel a vívók kiesése miatt felszabadult a kedd esténk.

Igen, az ismeretlennek, mert korábban, élőben sohasem láttunk még "beach volleyball"-t, s bizony kíváncsiak voltunk, milyen lehet egy brahiból kitalált tengerparti játék professzionális változata. Röviden: nagyon szórakoztató és rendkívül látványos.

Hatványozottan növelte érdeklődésünket, hogy az első meccsen egy kínai kettős játszott egy némettel, abból rossz nem sülhet ki, ha megnézzük, miképp szorítanak az olimpiai házigazdák a strandröpis kedvenceknek.

De vajon egy kis csarnokban, netán egy folyócska mellett, esetleg egy középméretű tisztáson rendezik a mérkőzéseket? Ahogy közeledtünk Peking ötkarikás centrumától, az Olympic Greentől a helyszín felé, egyre inkább világossá vált, hogy itt bizony nem egy hét végi, Balaton-parti sörmeccsnek leszünk a szemtanúi.

Forrás: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a képre a galériáért!

"Nézd, ott játszanak, menjünk közelebb" - mondom a fotós kollégának, s tényleg, két egymás melletti röplabdapályán úgy 25-en röpizgettek, tucatnyian figyelték is őket - hamar kiderült, nem ez az, amit kerestünk...

De amikor tettünk még pár újabb lépést az elképzelt cél felé, leesett az állunk: egy ezerféle fényárban úszó, óriási csarnok tárult a szemünk elé, mellette egy óriási szökőkút - akár a megnyitóünnepséget is rendezhették volna itt.

"We will, we will, rock you!" - ütött fülön a híres Queen-sláger - talán mégis rossz helyen vagyunk s egy manapság divatos óriás diszkóba csöppentünk? A választ kisvártatva megtudtuk, miután fellépegettünk az aréna középső karéjába.

Forrás:Hajdú D. András [origo]

Kattintson a képre a galériáért!

Körben 14 ezer (!) néző, mindenki piros ruhában lengeti a kínai zászlót, mindenki őrjöng, a "tánctéren" pedig annyi homok leterítve, hogy az Budapest összes játszóterére elegendő lenne.

Helyben vagyunk, itt lesz az olimpiai strandröplabda-torna selejtezős D csoportjának a Kína-Németország összecsapása. A Csue, Zank Csi kínai kettős a Goller, Ludwig német párossal nézett farkasszemet, a négy játékos pontban nyolc órakor 12 bikinis "cheerleader" lány között, óriási ováció közepette futott ki a pályára.

A cél a kétszer 21 pont elérése volt, ám a szabályok a legkevésbé sem izgatták a nézőket, a hangulat, mint egy NBA-meccsen, pedig itt csak négyen szórakoztatták a nagyérdeműt.

Csak négyen, de hogyan? A strandröplabda szabályalkotói telitalálatot értek el, hiszen minden van itt, ami nullától 99 éves korig nőt és férfit (jelen esetben inkább utóbbit) lázba hozhat.

Forrás: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a képre a galériáért!

Izgalom ("Jaj de jó, Kína játszik, irány a stadion" - mondhatták a helyiek), látvány (volt olyan férfirajongó, aki egyenesen kukkerrel nézte a bikinis főszereplőket), fordulat (sportnak sem utolsó a strandröpi, a labdát egész ügyesen tartották fenn a levegőben Zang Csiék), nasi (a popcorn, a kóla és a sör gyorsan fogyó "eszközök" errefelé is), zene (minden pont után 10 másodperces slágerrészletekre tombolhattak a nézők), hogy csak egy párat említsünk.

Ám úgyis tudjuk, hogy az olvasásban eddig már ön sem jutott el, hanem csak a képeket nézegette meg (hiszen az többet mond bármennyi szónál), úgyhogy ezúton is jó kattingatást kívánunk, ám higgyék el, hogy nem csak a látvány miatt érdekes sport a strandröplabda.

Csakis a fanatikusok kedvéért: az első találkozót a kínai duó nyerte a németek ellen, míg a másodikban a brazilok verték 2-0-ra az osztrák kettőst. A strandröplabda-fináléra 22-én kerül sor.