Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Tolongás a Tejútrendszerben

Mindenki belefáradt Michael Phelps rekordjaiba, aranyaiba. Még ő is. Milyen jó ezt leírni. Az elején napirenden voltunk azzal, hogy mit álmodott, mit evett, merre nézett a világegyetem ura, mert azt a külföldi kollégák mondták ki, hogy a Tejútrendszer az övé, a Földön Cseh Laci a legjobb.

Aztán most, hogy Mark Spitz egy olimpia hét arany rekordját is túlszárnyalta, épp csak pár mondatban számoltak be, sőt, azzal már nem is nagyon foglalkoztak, hogy 100 pillangón ő csapott be elsőként vagy Cavic. Mert a címlapokon ma már Usain Bolt feszít. A jamaicai vágtázó potom 9.69 másodperc alatt homályosította el a nemesfémhalmozó földönkívülit. Bolt akkorát alakított a világcsúcsa mellett, hogy azt a Madárfészken belül és túl mindenki lúdbőrözve nézte.

Széttárt karokkal, a mellét döngetve adta a tudtunkra, hogy az ember 100 méteren lassan felveszi a versenyt a lőerőkkel. Higgyünk benne, hogy az ember! Mert, ha így folytatják, nagy lesz a tolongás Phelps mellett a Tejútrendszerben.

***

Kényelem kényelem hátán

Tova fél 12-kor, amikor túl voltunk a pekingi magyar nagykövetség fogadásán és újabb, éremmel - szigorúan arannyal - tüntettük ki Cseh Lacit, mert végigmosolyogta az összes "egy fotó velem, egy a feleségemmel" című tortúrát, ismét belevetettük magunkat a munkába.

Az ötkarikás játékok fő sajtóközpontja, ahol közel 20 ezer újságíró dolgozik naponta, minden szempontból az olimpiák történetének legprofibb "munkahelye". Mondják ezt azok, akik eddig 7-8-10 olimpián is megfordultak. Már láttam toporzékolni egy bolgár kollégát, hogy öt percet késett a busz, ami egyébként elég ritkán fordul elő, de abban nem volt részem, hogy azért hangoskodik valaki, mert itt nem elégedett bármivel is.

Van helye, van anyaga, van ingyen ásványvize, banánja, keksze, és ha időben feliratkozik, még jól meg is masszírozzák a szorgos kínai kezek. Az a helyiség mindig zsúfolásig tele van. Akárcsak a fotelos terem. De itt ülni még senki sem láttam. A hajnalig dolgozó kollégák ugyanis ezeken adják át magukat annak a hitnek, hogy alszanak.