Skarlátbetű a sporton

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Vérdopping. Úgy beszélünk róla, mintha az olimpia szerves része lenne.

Cseh Lacit folyamatosan csapolták, de szó nélkül tűrte, igaz néha fehérebb volt a kelleténél. Az öttusázók már meg sem szólalnak. Náluk, akárcsak a súlyemelőknél nincs "ecc-pecc kimehetsz", kivétel nélkül mindenkinek tiszteletét kell tennie a tű előtt. Balogh Gábor nem ért egyet ezzel, szerinte megölték a sport szépségét. Mond valamit.

Mert azt mindenki elismeri, hogy Phelps egy őstehetség, de a nyolcaranyos rekordjai előtt már nem sokan térdeltek le. Usain Bolt olyan adottságokkal rendelkezik, mint egy 21. századi Dávid, közel sincs rajta akkora izomtömeg, mint vágtázó társain, ám az elképesztő világcsúcsát kísérő elismerő moraj, mára cinkos suttogássá halkult. Nincs olyan kiugró teljesítmény, amelyet ne kísérne összekacsintás, s mindenki úgy tesz, mintha ledoktorált volna az illető doppingolási szokásaiból.

Pedig meglehet, hogy az tiszta, mint a hó, mi mégis felkiáltunk, mint a székely bácsi a Csillagok háborúja után: "eztet én má' nem hiszem el!". Mégis azt gondolom, a sport szépsége megmaradt, csak rákerült a bélyeg. Amolyan lemoshatatlan skarlátbetű.