Phelps: Nem vagyok második Spitz!

Vágólapra másolva!
Michael Phelps nem azért akart nyolc aranyat nyerni a pekingi olimpián, hogy a "második Mark Spitz", hanem azért, hogy "az első Michael Phelps" legyen.
Vágólapra másolva!

Az amerikai csúcstartó úszó a francia hírügynökségnek adott interjúban "élete legnagyobb hetének" nevezte az elmúlt napokat, amelyek során megnyerte valamennyi versenyét, hetet világcsúccsal, egyet olimpiai rekorddal. "Az a gondolat vezérelt, hogy valami olyasmit csináljak a sportban, amit eddig még soha" - mondta. Phelps úgy vélekedett ugyanakkor, hogy minden rekord megdönthető. Nagyra tartja Mark Spitz 1972-es hét aranyérmét, és elismeri, hogy segített neki e cél megdöntése akkor, amikor a felkészülés során nehéz időszakokat élt át. Ezzel együtt nem az volt a célja, hogy "második Spitz" legyen.

Az immár 14-szeres olimpiai bajnok meghatottan említette meg, hogy odahaza győzelmét a New York Yankees baseballstadionjában jelentették be és az élő közvetítés után amerikai idő szerint a vasárnap esti órákban felvételről újra adják majd a televízióban szülővárosa amerikaifutball-csapata, a Baltimore Ravens mérkőzése közben. Phelps természetesen megőriz minden pekingi szuvenírt: az érmek mellett a fotókat, az úszódresszeket, a szemüvegeket. Szívesen emlékszik majd vissza azokra a pillanatokra is, amikor csapattársaival kártyáztak, társasjátékoztak, és hatalmasakat nevettek. "E csodálatos csapatnak köszönhetem a győzelmemet" - tette hozzá.

A bajnok új célkitűzése, hogy segítse az amerikai úszósport fejlődését, hogy az úszás nagyobb figyelmet kapjon az Egyesült Államokban és ne csak négyévenként. Közben arra is gondol, hogy újabb számokban, elsősorban sprinttávokon próbálkozzon, bár edzője nem lelkesedik az ötletért, mert akkor a mester szerint "nulláról kellene indulni". Azt is elárulta, hogy valószínűleg részt vesz jövőre a római úszó-világbajnokságon, mivel édesanyja még soha nem járt az Örök Városban, ezért a mama a vb-indulásra ösztönzi őt.

Az olimpia után pihenés vár Michael Phelpsre. A pihenés mellett mindenekelőtt arra vágyik, hogy végre egyedül lehessen édesanyjával és húgaival, akikkel Pekingben legfeljebb ha 30 másodpercet tölthetett együtt "a külvilágtól elzártan".