Kosármeccs Pekingben: tiszta Amerika

Vágólapra másolva!
A pekingi olimpia kosárlabdatornáján az Egyesült Államok-Kína találkozót úgy harangozták be, mint a sporteseményt, amely a Föld valaha volt legnézettebb műsora lehet. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy a kosárőrült Amerikában és a házigazda, 2 milliárd lakosú Kínában szinte mindenki a meccsről beszélt, a világ számos részén - így Magyarországon is - élőben közvetítették a sok szempontból pikánsnak mondható összecsapást. Az [origo] tudósítója és fotósa vasárnap - egy pólómeccsel, úszódöntővel és párbajtőrös bronzmeccsel a háta mögött - esőtől áztatott, cuppogós cipőben kelt útra az olimpia centrumából, hogy testközelből megfigyelje, milyen is az, amikor a világ legnépesebb és a sportág legjobb országa egymással kosarazik Kobe Bryantestül és Jao Mingestül.
Vágólapra másolva!

Juha Pál helyszíni tudósítása Pekingből

Azt talán felesleges is ecsetelni, hogy a Houston Rockets 229 centis centere mennyire népszerű a 2008-as ötkarikás játékok országában: ő volt az éremtábla élére törő kínaiak zászlóvivője a nyitóünnepségen, ő minden gyerek példaképe (nem lesz könnyű őt magasságban utolérniük). Persze akkor is bizton telt ház lenne az olimpiai kosárcsarnokban, ha nem lenne a sérüléséből nemrég felépült Ming.

Ha az amerikaiak névsorát böngésszük, akár a Dream Team kifejezés is eszünkbe juthat. Csapattag ugyanis Kobe Bryant, aki Michael Phelps és Roger Federer mellett az olimpia legkedveltebb versenyzői közé tartozik, de vélhetően nincs olyan sportrajongó, aki ne ismerné a sokak által Michael Jordan-utódnak tartott LeBron Jamest, s Jason Kiddről is mindenki tudja, hogy ő az a vajkezű irányító, akinek a játékintelligenciáját csak John Stocktonéval lehet és érdemes összevetni. (S akkor Dwayne Wade-ről még nem is ejtettünk szót, aki szintén a jelenkor egyik legnagyobb NBA-csillaga.)

Vasárnap az időjárás mindent megtett, hogy kevesen legyenek a - pekingi szemüvegen át szemlélve talán nevezhetjük így - kosárlabdás csúcstalálkozón, a 33 fokos levegő ugyanis lehűlt, az eső pedig reggel óta ömlött (az ember minden lépés után konstatálhatta, hogy még vizesebb lett a cipője). A helyszín 45 percnyi buszozásra van az olimpia központjától, ráadásul a kezdési időpont sem volt túl korai (este negyed tizenegy).

Az igyekezet azonban hiábavaló volt, a 11 ezer férőhelyes, monumentális "Olympic Basketball Gymnasium"-ba legalább 13 ezer ember bezsúfolódott, még a közlekedésre kitalált körfolyosókról is három sorban nézték a szurkolók a meccset.

Úgy tartják: minden Kínában készül, ám ha van valami, ami nem, az a kosárlabdázás. Ha a gyártás netán nem megy, akkor jöhet a másolás, ami szintén kínai sajátosság. A pekingi tervezők a csarnokot az NBA-arénákról koppintották, ám ezért - ezúttal - nem érheti kritika őket.

Volt itt popcorn, kóla, chips, minden, ami "kelléke" egy amerikai kosárbajnokinak, ráadásként ott volt még díszvendégnek George W. Bush is. Nem lehetett nem észrevenni a kezdőkör felett lógó, mintegy 40x30 méteres, négy oldalú óriáskivetítőt, ami a statisztika és látvány tekintetében is nagyon sokat hozzátett a meccs élvezeti értékéhez. Erre mondják: tiszta Amerika!

A stadionban - nem túlzás - fergeteges hangulat volt. Kínai és amerikai szerette egymást, drukkolt a másiknak; ugyanúgy tapsvihar követte Bryant trükkös zsákolását, mint Ming hárompontosát.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képgalériáért!

A házigazdák meglepően jól kezdték a meccset, csak úgy szórták a hármasokat, az amerikaiak nem is tudtak elhúzni az első negyedben (20-16). A Team USA nem félt a trükkök bevetésétől, ám a meccs legeredényesebbje, a 20 pontos Wade már elöljáróban elmondta, hogy az egy-az-egyezéstől óvakodniuk kell.

Ming pedig arról beszélt korábban, hogy nem éremesélyes a kínai csapat, pedig ez egyáltalán nem biztos, a hazai pálya előnyét is belekalkulálva a pirosmezesek talán felvehetik a versenyt az európai nagyágyúkkal és Argentinával.

A 49-37-es félidő után még inkább élvezték a játékot a tengerentúliak, a különbség nőtt, de Kínától is lehetett látni egy-két szép megmozdulást. A találkozónak abszolút gálajellege volt (mindenki tudta, hogy mi lesz a végkimenetel), de ehhez kellettek a hazaiak is, akik mind csapatukkal, mind NBA-szakértő közönségükkel, no és a minden igényt kielégtő arénájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy egy színvonalos és látványos meccs adhasson lendületet a tornának.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képgalériáért!

A hat pontig és öt lepattanóig jutott Chris Bosh a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón csak annyit kért: ne hasonlítsák, és főleg: ne nevezzék őket Dream Teamnek. Inkább megpróbálnak szépen, csendben feljutni a csúcsra - a lejáratott álomcsapatos becenévnév dicsőségét így tudják a leginkább visszahozni.

Olimpiai férfikosárlabda-torna, B csoport:
Egyesült Államok - Kína 101-70 (20-16, 29-21, 25-11, 27-22)
legjobb dobók: Wade 19, James 18 (6 lepattanó), Howard 13, Bryant 13, illetve Ming 13 (10 lepattanó), Fangyu 11 (8 lepattanó)