Foghíjasak a pekingi lelátók

Vágólapra másolva!
A pekingi olimpián alig néhány nappal a kezdet után repedések mutatkoznak a "Kína mint a tökéletes rendező ország" imázson: üres székek a lelátókon, csalódást keltő tömegek az olimpiai helyszíneken, jegyek eladása áron alul, az olimpiákon megszokott élénk városi élet hiánya - és annak hivatalos beismerése, hogy a nyitóünnepség dalát playbackről énekelte a bájos Lin Miao-ki, mert az igazi hang tulajdonosa nem volt elég mutatós ahhoz, hogy Kínát méltóképpen képviselje.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztségviselői arra kérték kedden a pekingi szervezőket, hogy engedjenek be több embert a versenypályák zömének helyet adó, biztonsági körgyűrűbe vont, több mint ezerhektáros, észak-pekingi városrészbe, és találják meg a módját annak, hogy megteljenek az arénák.

"Nem először mondjuk nekik: elszalasztják a kivételes alkalmat arra, hogy az ország minél több lakosa lássa a versenyeket. Szeretném hangsúlyozni, milyen fontos a rendező ország számára a külső megítélés szempontjából, hogy a lelátók tele legyenek, és mindenkinek legyen lehetősége részt venni a sport ünneplésében" - mondta Kevan Gosper, a NOB pekingi koordinációs bizottságának elnökhelyettese.

A kínai szervezők hónapok óta azzal büszkélkednek, hogy mind a 6,8 millió jegyet eladták ajátékokra. Vang Vej (Wang Wei), a pekingi szervezőbizottság (BOCOG) szóvivője elismerte, hogy kevés a látogató, ezért a szervezők igyekeznek több embert becsalogatni a versenyekre. Hétfőn mintegy 40 ezer látogató járt az olimpiai városrészben - tette hozzá. A NOB szerint 200 ezerre kellene növelni a napi látogatószámot, amihez persze több belépőt kell nyomtatni.

"Nehéz bejutni a helyszínekre, a biztonsági intézkedések nagyon szigorúak. Meglepő, hogy bizonyos versenyekre eladnak minden jegyet, mégis marad jó pár üres szék. A stadionoknak tele kellene lenniük lelkes nézőkkel, hogy megfelelő legyen a hangulat a versenyzéshez, a lehető legjobb sporteredmények eléréséhez. Azért kedden valamit javult a helyzet. Az amerikai-olasz és a brazil-szerb férfi röplabdamérkőzéseken már nagyon jó volt a hangulat" - mondta Bob Ctvrtlik, a NOB egyik amerikai tagja.