Orosz uralom női tenisz egyesben

Vágólapra másolva!
Az orosz Jelena Gyementyjeva nyerte az olimpiai nőitenisz-tornát, miután a döntőben legyőzte az orosz Dinara Szafinát. A bronzérem az orosz Vera Zvonarjováé lett - rajtuk kívül csak Szvetlana Kuznyecova indult Oroszországból, őt a negyedik helyen záró kínai Li Na ejtette ki, még az első fordulóban.
Vágólapra másolva!

A meccsen eleinte jóformán csak fehér-kék-piros szurkolók ültek a lelátón - ebbe a férfi döntőt váró chilei hívek is beletartoztak -, egy csoport a viszonylag közeli Novoszibirszket hirdette molinóján. Rajongásuk tárgyát illetően az orosz táborban igazságos döntetlen született, ugyanis nagyjából egyforma arányban hangzott fel a "davaj, Dinara!" és a "Léna! Léna!" buzdítás.

Az olimpia hatodik orosz aranya tehát már a finálé előtt garantált volt, és háromnegyed óra elteltével úgy tűnt, hogy a kettejük különpárharcát 5-2-re vezető, muszlim tatár származású Szafina bizonyul ismét jobbnak. A 6:3-ra besöpört első szettet követően a volt férfi világelső, Marat Szafin húga újra brékelt, ám a sydneyi játékokon ezüstérmes - és hazafiasságát Russia feliratú dresszével hangsúlyozó - Gyementyjeva csakhamar visszavette az elvesztett adogatást, sőt, 6:5-nél a második játszmát is megkaparintotta.

Az utolsó felvonásban az ugyancsak moszkvai - és ugyancsak Monte-Carlóban lakó - Gyementyjeva 0:1 után sorozatban négy játékot nyert, időnként már csak fáradtan ívelgető riválisa innen még 4:3-ra visszakapaszkodott, ám ennél többre nem futotta erejéből. A 2:33 órás csatát lezáró Gyementyjeva-bomba láttán még Juan Antonio Samaranch volt NOB-elnök is felugrott helyéről a díszpáholyban, bár az agg spanyol vezetőnek talán már a soron következő férfi finálén és Rafael Nadal esetleges aranyérmén járt az esze...

Tenisz, női egyes:
1. Jelena Gyementyjeva (Oroszország)
2. Dinara Szafina (Oroszország)
3. Vera Zvonarjova (Oroszország)
4. Li Na (Kína)

Szávay Ágnes az első fordulóban kiesett.

A döntőben:
Gyementyjeva (5.) - Szafina (6.) 3:6, 7:5, 6:3

A harmadik helyért:
Zvonarjova (9.) - Li 6:0, 7:5