Megrohamozták az amerikai úszóklubokat

Vágólapra másolva!
A Pekingben nyolc aranyérmet szerző amerikai úszófenomén, Michael Phelps sikerei nyomán óriási érdeklődés mutatkozik a sportág iránt az úszóklubokban, szerte az Egyesült Államokban - írta a szerdai The Washington Times.
Vágólapra másolva!

A 23 éves baltimore-i fiatalembert hazájában szupersztárként ünneplik, miután az egy olimpián megszerzett nyolc arannyal minden idők legeredményesebb olimpikonja lett. Sok olyan amerikai fiatal fordul az úszás felé, aki számára korábban csak a csapatsportok léteztek.

Az Észak-Baltimore-i Vízi Klubban - ahol Phelps edzett és ahová ősszel visszatér - olyan sportolóként ismerik az olimpikont, mint aki elérte a lehetetlent. John Cadigan edző szerint sok úszó, aki korábban nem hitte, hogy jobb teljesítményre képes, emeli a szintet.

Melinda Kennedy, a kaliforniai Mission Viejóban működő úszóklub vezetője - a klub több olimpiai győztest adott az elmúlt 40 évben - arról számolt be, hogy hihetetlenül megnőtt az érdeklődés a sportág iránt.

A Connecticut állambeli Westportban működő Water Rat Swim Team vezető edzője elmondta: a szokásosnál kétszer többen érdeklődnek az úszás iránt, sok a 12 évesnél fiatalabb gyerek, aki ezt a sportágat választaná.

Az Egyesült Államok úszószövetségének adatai szerint minden olimpia után megugrik a tagság létszáma, Sydney után 5, Athén után 7,2 százalékos volt a növekedés. A jelenleg 340 ezer tagú szövetség Phelps diadalsorozata nyomán 10 százalékos növekedésre számít 2009-ben. Pat Hogan, a szövetség ügyvezetője elmondta, az úszást ezen az olimpián minden korábbinál nagyobb médiafigyelem övezte.