Dupla visszavágó lesz az olimpiai futballtorna döntője

Vágólapra másolva!
Az olimpiai futballtorna továbbra sem az európai válogatottak felségterülete, hiszen utoljára 1992-ben fordult elő, hogy az öreg kontinens valamelyik képviselője nyerte volna meg az aranyérmet. A fináléban most sem lesz európai gárda, hiszen a döntőt Argentína és Nigéria vívja majd - a párosítás tehát ugyanaz, mint 12 évvel ezelőtt, Atlantában, vagy éppen a 2005-ös U20-világbajnokság fináléjában.
Vágólapra másolva!

Akkor az afrikai együttes fináléba jutása nagy meglepetésnek számított, hiszen a fekete kontinens csapatai addig nem remekeltek az olimpiákon - igaz, a különböző korosztályos viadalokon mutatott jó teljesítményük jelezte, hogy a tulajdonképpen U23-as viadallá avanzsált ötkarikás játékokon jók lehetnek.

Így is történt, hiszen a Szuper Sasok 1996-ban az elődöntőben Brazíliát, a fináléban pedig Argentínát legyőzve lettek aranyérmesek, és azóta az afrikai csapatok csak a legutóbbi tornán engedték ki a kezükből az elsőséget, hiszen 2000-ban Kamerun nyerte az olimpiát.

Az 1996-os nigériai csapatot hazájában csak Dream Teamnek nevezték, és utólag már megállapítható, hogy az az együttes alighanem minden idők legerősebb nigériai válogatottja volt, olyan focisták szerepeltek benne, mint Taribo West, Sunday Oliseh, Victor Ikpeba, Augustine Okocha, Nwankwu Kanu vagy Daniel Amokachi - és akkor még csak a legnagyobb sztárokat említettük. Nigériában azóta is etalon ez a gárda, és minden egyes olimpiai válogatottat az akkori együtteshez hasonlítanak - a mostani csapat neve így aztán Dream Team IV lett, és könnyen lehet, hogy a Samson Siasia által irányított együttes valóban felnő ehhez a névhez.

A 2005-ös U20-világbajnokságon ezüstérmet szerzett válogatottra épített együttes ugyanis beverekedte magát a fináléba, ahol ellenfele Argentína lesz - akárcsak az 1996-os olimpiai döntőben, vagy éppen a 2005-ös junior-világbajnokság fináléjában. Utóbbi meccset a dél-amerikaiak nyerték meg, vagyis mind a két válogatottnak van oka a visszavágásra, ám az afrikaiaknál a motiváció már csak azért is nagyobb, mert a három évvel ezelőtti korosztályos viadalon ezüstérmes csapatból heten most is ott vannak a keretben. A kapus Ambrose Vanzekin, a hátvéd Olubayo Adefemi és Dele Adeyele, a középpályás Sani Kaita és Isaac Promise, valamint a csatár Chinedu Obasi Ogbuke és Solomon Okoronkwo egyaránt játszottak az akkori döntőben, míg az argentinok közül Lionel Messi, Sergio Agüero, Pablo Zabaleta, Fernando Gago, Ezequiel Garay volt akkor is érintett - a hatodik a kapus, Óscar Ustari lehetett volna, ha nem sérül meg a negyeddöntőben.

A papírforma alapján egyértelműen Argentína az esélyesebb, hiszen az albiceleste címvédőként játszhat - az utolsó válogatott, amely egymás után két olimpiát tudott nyerni, a magyar csapat volt 1964-ben, illetve 1968-ban. Ráadásul az argentin csapatban több olyan játékos is akad, aki egyértelműen világklasszisnak nevezhető, és a nagyválogatottban is alapembernek számít: ebbe a kategóriába tartozik Javier Mascherano, Lionel Messi, Juan Román Riquelme és Sergio Agüero is. A dél-amerikai együttes egyébként rendkívül stabil csapattal játszotta végig a tornát, a sérülés miatti kapuscserén kívül csak egy pozícióban változott a kezdő tizenegy az első mérkőzés óta: Ezequiel Lavezzit Ángel di María kiszorította.

A másik oldalon nincsenek ugyan olyan sztárok, mint Argentínánál, de a csapategységre nem lehet panasz, és azért akad egy-két kivételes képességű labdarúgó. Elsősorban az Olaszországban légióskodó Victor Obinnát érdemes kiemelni, aki már 2006-ban bemutatkozott a nagyválogatottban, és most az olimpián három találatot ért el. A Belgium elleni elődöntő hőse viszont a német TSG Hoffenheim támadója, Chinedu Obasi Ogbuke volt, aki a torna elején még csak kispados volt a gárdában, de az egyenes kieséses szakaszra beverekedte magát a kezdők közé, és a belgáknak két gólt is vágott.

Érdekesség egyébként, hogy ez a két együttes azon kevés válogatott közé tartozik az olimpián, amelyből még senkit sem állítottak ki. Ez azért is nagy szó, mert a mostani ötkarikás játékokon már 19 piros lapot osztottak ki, mindezt 30 mérkőzés alatt. De a torna nem csak ebből a szempontból dönthet rekordot, hanem a látogatottság szempontjából is, hiszen eddig a meccseket átlagban 41 900-an tekintették meg, aminél nagyobb közönség csak az 1984-es, Los Angeles-i olimpiát nézte meg a helyszínen: akkor az átlag-nézőszám 44 488 volt.

www.infosport-focivilag.hu