Brazília megint lemarad a fociaranyról

Vágólapra másolva!
Az atlantai olimpia visszavágóját rendezik majd a pekingi ötkarikás játékok döntőjében a férfiak futballtornáján: akárcsak 12 éve, most is Nigéria és Argentína került be a fináléba. Az eredmény alapján mind a két meccs sima volt, ám a dél-amerikai rangadón az argentinok csak hatalmas küzdelemben (igaz, megérdemelten) verték a brazilokat, akik számára az olimpiai győzelem továbbra is álom marad.
Vágólapra másolva!

Argentína és Brazília a dél-amerikai selejtezőben 2-2-es döntetlenre végzett egymással, de akkor egyik csapatban sem futballoztak olyan klasszisok, mint Juan Román Riquelme, Lionel Messi vagy Ronaldinho. Alexandre Pato nevét szándékosan nem említettük: a selecao mestere, Dunga ugyanis némi meglepetésre kihagyta őt a kezdők közül, és a csatársorban Rafael Sóbis kezdett.

A másik oldalon a Hollandia ellen megsérült kapus, Óscar Ustari helyett Sergio Romero védett, és Ezequiel Lavezzi is kimaradt, a helyén az előző meccseken remeklő Ángel di María szerepelt.

Az első játékrész kiegyenlített küzdelmet hozott, az igazán nagy helyzetek elmaradtak, bár egyszer Messi a teljes brazil védelmet befűzte, hogy a végén Renanba püfölje a labdát. A selecaóban Anderson hatalmas mezőnymunkát végzett, a kreatív focisták, azaz Diego és Ronaldinho azonban beleszürkültek a mezőnybe.

A szünet után nagyobb lett az argentin nyomás, és góllá is érett: Di María alighanem kapura szerette volna lőni a labdát, de próbálkozása tökéletes beadásnak bizonyult Sergio Agüero számára, aki testtel juttatta a játékszert a kapuba - ez volt az első gól, amit a selecao a tornán kapott. A brazilok kezezést reklamáltak, de még ha a csatár felkarja hozzá is ért a labdágoz, a mozdulat nem volt szándékos. Pár perccel később megint csak reklamáltak, és megint nem jogosan, hiszen Agüero nem lesről továbbította a gólvonal mögé Ezequiel Garay beadását.

A braziloknak rögtön sürgősebb lett minden, és nem is álltak messze attól, hogy csökkentsék a különbséget, azonban a szerencse is elpárolt tőlük: előbb Rafael Sóbis, majd Ronaldinho ágyúzott a kapufára, utóbbi esetben a kipattanó labdát pedig az időközben csereként beállt Pato lesről (?) juttatta a hálóba. A selecaóból kifogyott a lendület, és a harmadik argentin gól végleg eldöntötte a meccset: Agüero ezúttal tizenegyest harcolt ki, amit Riquelme nem is rontott el.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Több kép a meccsről - kattintson!

A hajrában a csalódott brazil focisták tettek arról, hogy az elődöntők se teljenek el kiállítások nélkül: előbb Lucas, majd Thiago Neves kapott piros lapot, egyaránt kissé szigorú döntés nyomán. Az olimpiai aranyérem tehát továbbra is hiányzik a brazil labdarúgás dicsőséglistájáról, Argentína viszont megvédheti a címét, és egyben visszavághat Nigériának az 1996-os döntőben elszenvedett vereségért.

Elődöntő
Argentína-Brazília 3-0 (0-0)
Augusztus 19., Peking, Worker's Stadium, 52 968 néző, vezette: Vázquez (uruguayi).
Argentína: Romero - Zabaleta, Garay, Pareja, Monzón, Gago, Mascherano, Riquelme (Sosa, 91.), Messi, Agüero, Di María. Szövetségi kapitány: Batista.
Brazília: Renan - Rafinha, Alex Silva, Breno, Marcelo, Lucas, Hernanes (Pato, 61.), Anderson, Diego (Jo, 71.), Ronaldinho, Rafael Sóbis (Thiago Neves, 61.). Szövetségi kapitány: Dunga.
Gólszerző: Agüero (52., 58.), Riquelme (76. - 11-esből).
Kiállítva: Lucas (81.), Thiago Neves (84.).