Barta Nóra 12. lett műugrásban

Vágólapra másolva!
Barta Nóra 269,25 pontot szerezve tizenkettedik, azaz utolsó lett a műugrók 3 m-es versenyének döntőjében a pekingi olimpián.
Vágólapra másolva!

A BVSC Eb-bronzérmes, 24 éves sportolója már azzal teljesítette célját, hogy - bár rögös utat bejárva, a selejtezőből éppen csak továbbjutva, de - bekerült a legjobb 12 közé, ott azonban, a több klasszist is felvonultató mezőnyben nem lehettek vérmes reményei. Barta nyolc éve, Sydneyben 22. helyen zárt, majd Athénban 14. lett, így a matematikai számsort követve most a nyolcadik helynek kellett volna következnie, s ezzel valószínűleg boldogan ki is egyezett volna.

A 18 fős elődöntőből tizenegyedikként biztosította a helyét a végjátékban, ennek nyomán a fináléban másodikként szólították mind az öt ugrásnál. Első, nem túl erős gyakorlatáért 60,75-öt kapott, s a nyitókört követően ezzel csak az utolsó helyre került az eredményjelzőn. Másodikra egy 67,20 következett (10. hely), majd a harmadik ugrásánál hibázott, mindössze 36,00 pont volt a "jutalma", így visszacsúszott a mezőny végére, de ennél is nagyobb baj volt az, hogy ezzel gyakorlatilag el is veszítette az esélyét az előrelépésre. A negyedik kísérlete ismét gyengére sikerült, csupán 37,80-at ért, majd egy remek 67,50-nel zárta pekingi szereplését, de ez már kevés volt a javításhoz, azaz maradt az utolsó helyen.

"Sajnálom azt a két ugrást, talán az volt a baj, hogy túlságosan tökéletesre akartam csinálni őket. Már délelőtt éreztem, hogy nagyon fáradt vagyok, az elődöntő sokat kivett belőlem. Nem baj, nem bánkódom, hiszen minden tőlem telhetőt megtettem, bejutottam a döntőbe, és végül is ezért jöttem" - nyilatkozta az MTI-nek Barta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Nézzen még fotókat!

A selejtezőhöz és az elődöntőhöz hasonlóan a finálét is a címvédő és világbajnok kínai Kuo Csing-csing nyerte fölényesen, 415,35 pontos produkcióval. A második helyen az oroszok csillaga, Julija Pahalina végzett, míg a dobogó harmadik fokára a másik hazai ugró, Vu Min-hszia állhatott fel.

Kuo - aki tervei szerint az olimpia után befejezi pályafutását - ezzel minden idők legjobb műugrónője lett: négy évvel ezelőtt Athénban szintén két aranyérmet nyert; akárcsak most, 3 méteren és szinkronugrásban is diadalmaskodott. 2000-ből további két ezüstérem színesíti a kollekcióját.

A szám másik magyar indulója, Kormos Villő már pénteken befejezte szereplését, miután a kvalifikációban a 24. lett.

műugrás, női 3 méter:
1. Kuo Csing-csing (Kína) 415.35 pont
2. Julia Pahalina (Oroszország) 398.60
3. Vu Min-hszia (Kína) 389.85
4. Blythe Hartley (Kanada) 374.60
5. Tania Cagnotto (Olaszország) 349.20
6. Anna Lindberg (Svédország) 342.15
7. Sharleen Stratton (Ausztrália) 331.00
8. Nancilea Foster (Egyesült Államok) 316.70
...12. Barta Nóra 269.25
...24. Kormos Villő