Úszóbajnokság szuperdresszekben

Vágólapra másolva!
Úszóink eheti országos bajnoksága már az olimpiát szimulálja, az előfutamokra délután 17, a döntőkre másnap 9 órától kerül sor a Komjádi uszodában. Az Egyesült Államokban készülő Kerékjártó Tamás kivételével valamennyi pekingi indulónk rajthoz áll - így éremesélyeseink, azaz Cseh László, Gyurta Dániel és Kovács Emese is -, s az ob kínálja az utolsó esélyt a csapatba kerülésre. Legjobbjaink pedig tesztelhetik az Arena új szuperdresszeit.
Vágólapra másolva!

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfői sajtótájékoztatóján Ruza József főtitkár elöljáróban bejelentette, hogy a 110. Allianz úszó országos bajnokságot Széchy Tamás emlékére írták ki, de kedd délutántól szombatig mégsem a mesteredzőről elnevezett margitszigeti komplexumban, hanem a Komjádi uszodában rendezik.

Az előbbi ugyanis nyitott medencés, és okulva az ott lebonyolított 2006-os Eb tapasztalataiból, amikor a versenyeket többször is megzavarta a vihar, most nem kockáztatnak. Az ob-n ugyanis még lehetőség nyílik az olimpiai szintek teljesítésére, és nem lenne üdvözítő, ha valaki éppen egy esetlegesen mostoha időjárás miatt maradna le az ötkarikás játékokról. Az ob nem mellékesen válogató is, mert akadnak olyan számok, amelyekben többen is rendelkeznek A, illetve B szinttel; márpedig Pekingben számonként legfeljebb két A szintes, vagy ha egy sincs, akkor egy B szintes versenyző nevezhető.

Kiss László szövetségi kapitány rögtön a legpikánsabb helyzetet emelte ki. "Férfi 400 vegyesen Cseh Laci helye nem lehet kérdéses, viszont arra még nincs meg a válasz, hogy mellette ki lesz a másik indulónk. Tudniillik ebben a számban Kis Gergő, Verrasztó Dávid és Kerékjártó Tamás is A szinttel rendelkezik. Az Egyesült Államokban tanuló Kerékjártó felmentést kapott az ob alól, de neki gyengébb is az időeredménye a másik két fiúénál. Kis Gergő és Verrasztó Dávid ideje azonban nagyon közel van egymáshoz, így most az ob-n dől el, hogy melyikük indulhat az olimpián" - szögezte le a szakvezető. S ez olyan erős párharc, hogy a világranglista alapján még a vesztes is jó eséllyel pályázhatna a pekingi döntőbe jutásra...

Néhány számban tehát kiemelkedő eredményre is lehet számítani, de nem ez lesz a jellemző. "Az amerikaiak válogatója élet-halál harc volt azáltal, hogy számonként csak az első kettő juthatott ki az olimpiára. Nálunk azért most a legjobbaknak nem kell halálra úszniuk magukat" - fogalmazott Kiss László.

A szövetségi kapitány elmondta még, hogy jelenleg 27 fős magyar úszócsapat vehetne részt az olimpián - tizennégyen A, tizenhárman B szinttel -, s jelen állás szerint férfi és női 4x200-as gyorsváltónk is rajtkőre állhat. Ugyanakkor a korábban szintén kvótaszerzésre esélyesnek vélt női 4x100-as vegyesváltónk bizonyosan nem indul, mert mellen nem sikerült megtalálni az ob-n a versenyzéstől szombaton hivatalosan is elbúcsúzó olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes megfelelő helyettesét.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke többek között arról tájékoztatott, hogy a MÚSZ-szal szerződésben álló Arena sportszergyártó cég a legújabb fejlesztésű dresszéből egyelőre tizenkilencet postázott versenyzőink számára, kilencet a férfi, tízet a női kollekcióból. S az például már eldőlt, hogy az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel teszteli is. Aki azonban úgy gondolja, az ob-n kivételes lehetőségként akár a konkurens Speedo szuperdresszét is büntetlenül magára húzhatja, amelyben az úszók mostanában futószalagon érnek el világcsúcsokat. Pekingben viszont azoknak, akik nem az Arenát választják, már hozzávetőleg négymillió forintos büntetést kell fizetniük. Ám az esetleges olimpiai jutalmakat ugyanúgy megkapják, és abból "törleszthetnek". S így a MÚSZ-t nem érheti az a vád, hogy bizonyos márkájú dresszbe erőszakkal belekényszeríti a versenyzőket, akik esetleg erre hivatkozhatnának a vártnál gyengébb eredményeiket magyarázva.

Az országos bajnokságon a pekingi olimpia műsorához igazított menetrend szerint az előfutamokat délután 17, a középdöntőket és a döntőket másnap 9 órától rendezik. Az ob-t kedden 17 órakor a férfi 200 gyors előfutamai nyitják a Komjádi uszodában..