Olimpiai futballátok ül a brazilokon

Vágólapra másolva!
Kevés olyan esemény van, ahol kijelenthetjük, Brazília labdarúgó-válogatottja nem tartozik az esélyesek közé. Ha másért nem, a történelem és a statisztika miatt: a selecao az olimpiai futballtornák történetében ugyanis még nem tudott nyerni egyszer sem, dobogóra is mindössze három alkalommal állhatott. S ismerve a körülményeket, nem lesz egyszerű dolga Pekingben sem.
Vágólapra másolva!

Sohasem nyert még olimpiai aranyérmet a brazil labdarúgó-válogatott, amely eddigi kilenc fellépése alkalmával mindössze háromszor állhatott a dobogóra. 1984-ben és 1988-ban ezüstig, 1996-ig pedig bronzig jutott.

Pedig azt nem lehet mondani, hogy 1984 óta kutyaütő összeállításban érkeztek volna a játékokra. Los Angelesben például ott volt a keretben a jelenlegi szövetségi kapitány, Dunga, a kapus Gilmar Rinaldi, aki tagja volt a tíz évvel későbbi világbajnok csapatnak, vagy éppen a 26-szoros válogatott Mauro Galvao. A selecao hibátlanul menetelt a döntőig, ott azonban 2-0-ra kikapott franciáktól.

Négy évvel később, Szöulban a később legendássá váló Bebeto, Romario kettős rohamozta a kapukat, a védelemben olyan klasszisok játszottak, mint a Napoliban, majd a Milanban is megforduló André Cruz, a Bayernben is villogó világbajnok, Jorginho, a Johan Cruyff-féle Barcelonában játszó Aloísio, illetve a Franciaországban edzői karriert építő Ricardo Gomez.

A csapat azonban hiába verte a negyeddöntőben Argentínát, az elődöntőben pedig az NSZK-t, hiába lett hét találattal gólkirály Romário, a fináléban meg kellett hajolni a Dobrovolszkij vezette szovjetek előtt (1-2).

Barcelonába nem jutott ki az együttes, Atlantában viszont ismét komoly kerettel, s nagy tervekkel érkeztek a dél-amerikaiak. Három túlkorosként Aldairt, Bebetót és Rivaldót vitte magával Mario Zagallo kapitány, de a csapatban olyan csillagok is szerepeltek, mint a Milan kapusa, Dida, Flávio Conceicao, Roberto Carlos, Juninho Paulista, Sávio és a fiatal Ronaldo.

A csoportban már akadtak problémák, Nigéria legyőzése (1-0) mellett Magyarország is meghajolt a nagyobb tudás előtt (bár Madar Csaba gólja sokáig emlékezetes marad a 3-1-es összecsapáson), Japán viszont 1-0-ra győzött a selecao ellen.

A negyeddöntőben aratott 4-2-es győzelem Ghána felett szép véget sejtetett, Nigéria azonban alaposan megtréfálta Ronaldóékat. A 78. percben még 3-1-re vezettek a brazilok, végül hosszabbításban, aranygóllal az afrikaiak jutottak fináléba, s meg sem álltak az aranyéremig. Zagallo fiai bronzéremmel vigasztalódtak, a bronzmeccsen 5-0-ra verve Portugáliát.

2000-ben Vanderlei Luxemburgo sem járt sikerrel, hiába hívta meg keretében Fábio Auréliót, Ronaldinhót, Edut, Alexet, Geovannit és Lúciót a csapat a negyeddöntőben, hosszabbításban kikapott a későbbi győztes Kameruntól (1-2).

Atlanta, az utolsó magyar olimpiai szereplés:


Ilyen előzmények után nincs könnyű helyzetben Dunga, a szövetségi kapitány ugyanis szerette volna kihasználni a három túlkoros szerepeletetése kínálta lehetőséget, ám hiába hívta meg Robinho (Real Madrid) és Thiago Silva (Fluminense) mellett Ronaldinho, lehetséges, a Barcelona csillaga nem lehet ott Pekingben.

Amíg a legtöbb sportág esetében az olimpia jelenti a csúcsot, addig éppen a labdarúgás az, ahol az égvilágon semmilyen jelentősége nincs. A 23 éven aluliak számára kiírt tornán ugyanis általában az utánpótlás "B csapatok" vesznek részt. A klubok ugyanis a felkészülés kezdetén nem engedik el legjobbjaikat, arra hivatkozva, az olimpiai viadal nem része a FIFA éves naptárának, azaz nem kötelesek a válogatott rendelkezésére bocsátani a meghívottakat.

Ebbe a csapdába eshet bele Ronaldinho is, akire ugyan nem számít a következő szezonban Pep Guardiola vezetőedző (nem véletlen, hogy a csillag tárgyal a Milannal és a Manchester Cityvel), ám a klub vezetése azt a döntést hozta, amíg a csapat nem kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájára, addig minden, szerződéssel bíró játékosnak az edzésen a helye. (Ugyanez vonatkozik az argentin klasszisra, Lionel Messire is, akinek olimpiai szereplésére szintén kevés az esély.)

S hogy Dunga helyzete tökéletesen reménytelen legyen, arról a Werder Bremen is gondoskodni kíván, a német klub mintha összebeszélt volna a katalánokkal, azt közölte, erősen gondolkodnak, hogy elengedje-e játékmesterét, Diegót Pekingbe...

A brazil együttes a C csoportban Belgium, Kína és Új-Zéland ellen lép pályára, az első mérkőzésre augusztus 8-án a belgák ellen kerül sor.

A brazilok tervezett kerete:
kapusok: Diego Alves (Almeria), Renan (Internacional)
védők: Ilsinho (Sahtar Doneck), Rafinha (Schalke), Marcelo (Real Madrid), Alex Silva (Sao Paulo), Breno (Bayern München), Thiago Silva (Fluminense)
középpályások: Anderson (Manchester United), Diego (Werder Bremen), Hernanes (Sao Paulo), Lucas (Liverpool), Ronaldinho (FC Barcelona), Thiago Neves (Fluminense)
csatárok: Alexandre Pato (AC Milan), Jo (Manchester City), Rafael Sobis (Real Betis), Robinho (Real Madrid)

A FIFA a túlkorosok szereplése mellett
Vélhetően arra ösztönzi a klubokat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), hogy engedjék el az olimpiára játékosaikat. A szervezet várhatóan még csütörtökön nyilvánosságra hozza az ötkarikás tornára vonatkozó irányelveit.
A klubok, a futballisták és a nemzeti szövetségek közötti egyre rosszabb viszony miatt kényszerül gyors lépésre a FIFA. Joseph Blatter, a FIFA elnöke - aki 1999 óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is - nem titkolja, hogy nagy támogatója az olimpiai labdarúgótornának.
A jelenlegi szabály alapján minden válogatottban - három kivétellel - 23 éven aluliak szerepelhetnek. A FIFA útmutatása alapján a 23 évnél fiatalabbakat elengedik az érintett együttesek, amelyeknek lehetőségük van azonban, hogy a "túlkorosokat" megakadályozzák a fellépésben.
Jelenleg a Werder Bremen, a Schalke 04, illetve a Barcelona próbálja meg útját állni egy-egy játékosa pekingi részvételének. A Werder Diego, a Schalke Rafinha, a Barcelona pedig Ronaldinho pekingi utazását szeretné meggátolni.