Phelps közel a halhatatlansághoz

Vágólapra másolva!
Michael Phelps az elmúlt héten Omahában megtette az első lépést a halhatatlanság felé. Az amerikai úszóválogatón öt egyéni számban győzött - 200 és 400 vegyesen világcsúccsal -, s a három váltóban is kiharcolta a pekingi részvételt. Mindez azt jelenti, hogy megkísérelheti túlszárnyalni legendás honfitársa, Mark Spitz rekordját, aki 1972-ben, Münchenben hét aranyat szerzett. S mivel Phelpsnek is van már hat Athénból, ahhoz csak négyre van szüksége, hogy a földkerekségen elsőként tízszeres olimpiai bajnok legyen.
Vágólapra másolva!

A mai napig négyen vannak, akik az olimpiákról kilenc aranyérmet gyűjtöttek. A finnek futólegendája, Paavo Nurmi 1920 és 1928 között, azaz Antwerpenben, Párizsban és Amszterdamban kilenc aranyat és három ezüstöt söpört be az 1500 és 10 ezer méter közötti távokon, s meglehet, tízszeres olimpiai bajnokként fejezi be a pályafutását, ha 1932-ben még elindulhat Los Angelesben is. Itt a maratonfutásra szándékozott volna benevezni, de mivel korábban egy amerikai versenyen elfogadott némi költségtérítést, profinak minősítették, és az olimpián nem engedték rajthoz állni...

Azért így is három és fél évtizedet kellett várni, amíg valaki a nyomába érhetett. S Larissza Latinyina szovjet tornásznő 1956 és 1964 között (Melbourne, Róma, Tokió) le is hagyta a Repülő Finnt, mert ő a kilenc aranya mellé öt ezüstöt és négy bronzot ügyeskedett össze. Mark Spitz amerikai úszó 1968-ben és 1972-ben szerepelt olimpián, az ő vitrinjében kilenc arany, valamint egy-egy ezüst és bronz csillog. Utóbbiak és még két arany mexikóvárosi szerzemények, következésképpen Münchenben hét arany lett Spitz termése. Ráadásul mindegyikhez világcsúcs is párosult! Később még Carl Lewisnek jött össze a kilenc arany, és mellé egy ezüst is: a 100 méteren, 200-on, váltóban és távolugrásban is remeklő amerikai atlétának a kollekció összeállításához 1984 és 1996 között négy olimpia kellett (Los Angeles, Szöul, Barcelona, Atlanta).

Meg kell említeni, hogy egyes statisztikákban Raymond Ewry tízszeres olimpiai bajnokként van feltüntetve, ám az amerikai "gumiember", aki 1900 és 1908 között a helyből magas-, távol- és hármasugrás specialistája volt, két aranyérmet az 1906-os, athéni "nem hivatalos olimpián" nyert.

A Latinyina, Nurmi, Spitz, Lewis trió mellé Jenny Thompson csatlakozhatott volna (sőt, az előzés esélye is fenn állt!), hiszen az amerikai úszónő négy éve már nyolc ötkarikás arany (plusz egy-egy ezüst és bronz) birtokában érkezett az athéni olimpiára, ám itt a 4x100-as gyors-, és a 4x100-as vegyes váltóval is "csak" ezüstérmes lett. Mindkét számban az ausztrál kvartett akadályozta meg, hogy sporttörténelmet írjon.

Forrás: Getty Images

Nézze meg képgalériánkat!

Az viszont jelen állás szerint elképzelhetetlen, hogy Pekingben ne módosuljon az örökrangsor eleje. Michael Phelps ugyanis az athéni úszóversenyeken hat aranyat (és két bronzot) szerzett, és Pekingben nyolc számban indulhat! S az se lenne meglepő, ha mind a nyolc eredményhirdetésnél a dobogó legfelső fokán állna.

A tavalyi melbourne-i vb-n hét számban győzött: 100 és 200 pillangón, 200 és 400 vegyesen, 200 gyorson, a 4x100-as gyors- és a 4x200-as gyorsváltóval. Ha a 4x100-as amerikai vegyes váltót nem zárják ki, meglehet, hogy Phelpsnek összejön a nyolc arany.

A még mindig csak 23 éves versenyző a múlt héten az amerikai válogatón 200 és 400 vegyesen világcsúccsal lett első, megnyerte a 100 és 200 pillangót, valamint a 200 gyorsot is. 100 gyorson csak az előfutamában indult, de az itt elért 47,92 másodperces ideje éppen annyi, mint amennyivel Garrett Weber-Gale győzött a döntőben. A legjobb időt amúgy Omahában Jason Lezak úszta, a középdöntőben 47,58-at, ám ahhoz kétség sem férhet, hogy Pekingben Phelpsnek a 4x100-as gyorsváltóban is helye van. Így a váltókkal együtt nyolc számban indulhat, s arra is jó esélye van, hogy túlszárnyalja Spitz müncheni "hetesét".

A válogató után megszólalt maga Spitz is, aki szerint Phelps képes arra, hogy lepipálja az ő müncheni produkcióját. "Úgy látom, most már elég tapasztalt ahhoz, hogy véghez vigye a bravúrt" - szögezte le München hőse.

Forrás: Getty Images

Az első és az utód: Mark Spitz és Michael Phelps
Nézze meg képgalériánkat!

Phelps mindenesetre óvatos: "Pekingben nehezebb dolgom lesz, mint volt most Omahában, és a váltók kiszámíthatatlanok" - utalt a melbourne-i malőrre. "Ezzel a héttel elégedett vagyok, de egyelőre csak félúton járok, és az olimpiáig még bőven akad tennivalóm. A fordulóimon javítanom kell, a hajrámat pedig élesítnem. De úgy gondolom, menni fog, és Pekingben még jobb leszek."

A hozsannázásába azért disszonáns hangok is vegyülnek. Nem más, mint honfitársa, az ötszörös olimpiai bajnok Gary Hall Jr. pöttyintette el még a válogató közben, hogy a sportágban a világcsúcsok nem feltétlenül a "csodadresszeknek", hanem a jelen levő doppingnak is köszönhetőek. Mondta mindezt az athéni 50 gyors bajnoka azután, hogy Phelps 400 vegyesen rekordot döntött. Ám az örökérvényű igazsággal élve: az doppingol, aki már lebukott...