Pingpongosaink a Körcsarnokból Pekingbe jutnának

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől vasárnapig a budapesti Körcsarnokban rendezik meg az asztaliteniszezők olimpiai világselejtezőjét, amely az utolsó lehetőséget jelenti a pekingi kvóták megszerzésére. Részünkről eddig csak Tóth Krisztina jutott ki az ötkarikás játékokra, s az 52 nemzet versenyzői között most Póta Georgina, Lovas Petra, valamint Jakab János, Zwickl Dániel és Pázsy Ferenc is megpróbál csatlakozni hozzá.
Vágólapra másolva!

"Korábban azt a célt tűztük ki, hogy a férfiaknál és a nőknél is legyen indulónk Pekingben, és a világranglistás pozíciója alapján Tóth Krisztina már olimpiai résztvevő. S bár az, hogy a budapesti világselejtező az utolsó esélyt kínálja a kvótaszerzésre, akár görcsössé is teheti a versenyzőinket, bízom benne, hogy másoknak is sikerül Krisztihez csatlakozniuk. Ám ha mégsem így történne, akkor sem dől össze a világ számunkra" - fogalmazott a hazai szövetség (MOATSZ) hétfői sajtótájékoztatóján Benedek Fülöp elnök.

Juhos József, a MOATSZ technikai igazgatója elmondta, hogy a Körcsarnokban a világselejtező lesz az utolsó sportrendezvény, a létesítményt ezután lebontják. "A versenyzőinknek nem lesz könnyű dolguk, de amikor pályáztunk a rendezésre, az is vezérelt bennünket, hogy a hazai pálya, a hazai közönség mindenképpen javítja az esélyeiket" - tette hozzá Juhos József, aki kihangsúlyozta, hogy a csütörtöktől vasárnapig zajló világselejtezőt az érdeklődők belépőjegy nélkül tekinthetik meg.

Elhangzott, hogy a világselejtezőn a férfiaknál 75, a nőknél 56 induló lesz, együttesen 52 nemzet képviselteti magát, és a mezőnyben jó néhány világklasszis akad. A nőknél az első kiemelt hongkongi Lin Ling 11., honfitársa, Tie Jana 12. a legfrissebb világranglistán, a férfiaknál a román Crisan (17.) a legmagasabban jegyzett versenyző, s itt az első nyolc kiemelt mind az első ötven között van a rangsorban.

Az olimpián a férfiaknál és a nőknél egyaránt 86 játékos vehet részt, s a világranglistás helyezések, valamint a kontinentális selejtezők alapján eddig 60-60 hely kelt el. Budapesten a dobogósok automatikusan kvótához jutnak, egy-egy szabadkártya is kiosztásra kerül, a maradék 22 helyet pedig első lépcsőben az olimpiai csapatversenyben érdekelt háromfős válogatottak létszámának "feltöltéséhez" használják fel. Pekingben tizenhat együttes indulhat (szempont, hogy valamennyi kontinens jelen legyen a játékokon), és ha a mezőny kialakul, a fennmaradó kvótákat a budapesti verseny legjobbjai kapják a negyedik helytől számolva, de ezek a versenyzők Pekingben csak egyéniben indulhatnak.

Az, hogy pontosan hányadik helyezés ér még olimpiai részvételt, előre megmondhatatlan, csupán a torna végét követő néhány napban, a csapatrangsor számítógépes kalkulációját követően derül ki. Ám a 9-16. közötti pozíciókat is eldöntik, és egy szerényebb helyezés is kvótát érhet.

Forrás: [origo]


Póta Georgina, Jakab János, Pázsy Ferenc, Lovas Petra és Zwickl Dániel is harcba száll a pekingi kvótáért

"Azzal lehet kalkulálni, hogy Budapesten a férfiaknál és a nőknél is tíznél több egyéni kvóta kerül kioasztásra. Ugyanakkor ahhoz, hogy az olimpián a női csapatversenyben is indulhassunk, most Póta Georginának vagy Lovas Petrának az első háromban kellene végeznie" - jegyezte meg Faragó Judit, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) alelnöke, a MOATSZ főtitkára.

A helyzet nem reménytelen, hiszen Póta a verseny negyedik, Lovas a hatodik kiemeltje. Előbbi 56., utóbbi 78. a világranglistán, és az egyéni kvóták megszerzése tűlük mindenképpen elvárható. Az éremért a két hongkongi mellett a spanyol-kínai Shen Yanfei (36.) lehet a legnagyobb vetélytársuk. Lin Ling és Tie Jana helyzete egyébként sajátságos, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban megtagadta tőlük az ötkarikás részvételt, mivel nem rendelkeznek azzal a speciális hongkongi útlevéllel, amelyet legalább hat évi hongkongi tartózkodás után állítanak ki. Így a duó a világranglistás pozíciója alapján nem kapott kvótát - bár járt volna neki -, és az ázsiai kontinentális selejtezőn sem indulhatott el. Ám a NOB áprilisban másodfokon arra megadta az engedélyt, hogy Lin Lingék Budapesten asztalhoz álljanak. Shen Yanfei honosítása sem volt zökkenőmenetes, de ő is itt lesz a Körcsarnokban, ugyancsak rontva Pótáék esélyeit...

A férfiaknál Pázsy Ferenc, Jakab János és Zwickl Dániel személyében három indulónk is harcba száll az egyéni kvótákért. S ugyan egyikük sincs a tizenhat kiemelt között, az utóbbi időben mindannyian bizonyították, hogy a legjobbaknak is méltó ellenfeleik. Így a csütörtöki rajt előtt még mind az öt versenyzőnk bizakodhat, hogy a Körcsarnokból Pekingbe juthat.