Pázsy nyitja az olimpiai selejtezőt

Vágólapra másolva!
Versenyzőink közül csütörtökön délelőtt 10 órakor Pázsy Ferenc áll először asztalhoz a Körcsarnokban, az asztaliteniszezők olimpiai világselejtezőjén. A délelőtt folyamán Jakab János és Zwickl Dániel is bemutatkozik, a nőknél Póta Georgina és Lovas Petra azonban kiemeltként csak szombaton játszik. A kvótaszerzésre a budapesti verseny kínálja az utolsó esélyt, s magyar részről - világranglistás pozíciójának köszönhetően - eddig csak Tóth Krisztina kvalifikálta magát a nyári ötkarikás játékokra.
Vágólapra másolva!

Az ötvenkét ország 75 férfi és 56 női versenyzőjét felvonultató világselejtezőn szerda délután elkészítették a sorsolást, s eszerint a férfiaknál Pázsy Ferencnek (a világranglistán 115.) a szlovák Bardon (185.) és a mexikói Madrid (440.), Jakab Jánosnak (118.) a fehérorosz Nekvedovics (167.), az algériai Boudjadja (457.) és az ugandai Jackson (ő nem szerepel a világranglistán), Zwickl Dánielnek (134.) a brazil Hoyama (159.), a salvadori Donado (617.) és a dél-afrikai Cogill (817.) lesz a csoportellenfele a verseny első szakaszában.

Az első helyezettek továbbjutnak, és még a másodikak is kapnak egy esélyt, de Pázsynak, Jakabnak és Zwicklnek is illene a csoportja élén végeznie. A verseny második szakaszába bekapcsolódnak a 9-16. kiemeltek is, s ebből a körből, ami két egyenes kieséses forduló lesz, nyolcan lépnek tovább. Hozzájuk csatlakozik a harmadik szakaszban az első nyolc kiemelt, és egyenes kieséses rendszerben játszanak tovább.

Mivel a nőknél Póta Georgina (56.) a negyedik, Lovas Petra (78.) pedig a hatodik kiemelt, ők csupán a harmadik szakaszban, szombaton lépnek először asztalhoz. Pekingbe első lépcsőben csak az érmesek jutnak ki, de Budapesten a férfiaknál és a nőknél is huszonhat hely vár gazdára.

S miután a nemzetközi szövetség "feltölti" az olimpiai csapatverseny mezőnyét - két kvótás játékos "vihet" magával egy harmadikat, s eddig hatvan férfi is női versenyző kvalifikálta magát -, a fennmaradó helyek "visszaszállnak" a budapesti világselejtező helyezettjeire, akik egyéni indulóként vehetnek részt az olimpián. Ám azt előre nem lehet tudni, hogy hányadik hely ér még kvótát.

Magyar szempontból lényeges, hogy Európa-bajnok női együttesünk minden bizonnyal csak abban az esetben indulhat az olimpia csapatversenyében, ha Póta és Lovas közül valamelyikük dobogón végez. Téglás Péter szövetségi kapitány szerint az nem lehet gond, hogy mindkét versenyző megszerezze az egyéni kvótát - ehhez feltehetően a 10-12. helyek is elegendőek lehetnek -, ám ahhoz, hogy a csapatunk is indulhasson az olimpián, bravúrra lesz szükség.

A verseny első két helye ugyanis gyakorlatilag már "foglalt", hiszen két hongkongi klasszis is itt van: Lin Ling 11., Tie Jana pedig 12. a világranglistán, ám a spanyol-kínai Shen Yanfei (36.) is roppant erős ellenfél. Az mindenesetre a hazai pálya mellett még további bizakodásra adhat okot, hogy Póta már kétszer legyőzte Tie Janát.

A férfiak szakvezetője, Harczi Zsolt már egyetlen kvótával is elégedett lenne, és ennek megszerzésére mindhárom játékosát esélyesnek tartja. S Pázsy Ferenc, Jakab János és Zwickl Dániel is bizakodva várja a Körcsarnokban csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődő versenyt. Pázsy rögtön 10 órakor asztalhoz áll mexikói ellenfele ellen, Jakab 10.45-kor következik algériai, Zwickl 11.30-kor salvadori riválisával.

A világselejtező első nyolc kiemeltje:
férfiak: Crisan (román, 17.), J.-M. Saive (belga, 25.), Chiang Peng-lung (tajvani, 33.), Cheung Yuk (hongkongi, 35.), Korbel (cseh, 38.), Eloi (francia, 47.), Karakasevics (szerb, 49.), Keen (holland, 50.).
nők: Lin Ling (hongkongi, 11.), Tie Jana (hongkongi, 12.), Shen Yanfei (spanyol, 36.), Póta Georgina (56.), Stefanova (olasz, 77.), Lovas Petra (78.), Kostromina (fehérorosz, 79.), Kotyikina (orosz, 83.).

A budapesti világselejtező belépőjegy váltása nélkül megtekinthető.