Európa-bajnok pingpongosaink lemaradhatnak Pekingről

Vágólapra másolva!
Asztaliteniszezőink azzal a reménnyel utaztak ki a nantes-i európai olimpiai kvalifikációs selejtezőre, hogy a női vonalon legalább egy kvótát mindenképpen haza kell hozniuk. Ez sajnos nem sikerült, így továbbra is csak Tóth Krisztina pekingi szereplése biztos. Mindezt azt jelenti, hogy Európa-bajnoki címvédő és vb-5. helyezett csapatunk lemaradhat az olimpiáról. Póta Georgina és Lovas Petra számára egyetlen esély maradt: a május 8-11-i budapesti világselejtezőn kell megszerezniük a kvótát.
Vágólapra másolva!

A nantes-i európai selejtezőn a nőknél hatvankét játékos lépett asztalhoz a tizenegy megszerezhető kvótáért, és Póta Georginától mindenképpen elvárható lett volna, hogy sikerrel járjon. A Statisztika játékosát, aki a világranglistán a 48., ugyanis a második helyen emelték ki a fehérorosz Viktoria Pavlovich (43.) mögött.

A további kiemelési sorrend a következő volt: Li Qianbing (osztrák, 55.), Li Jie (holland, 56.), Ganyina (orosz, 57.), Tan-Monfardini (olasz, 59.), Xian Yi Fang (francia, 61.), Paovic (horvát, 63.), Stefanova (olasz, 67.), Kotyikina (orosz, 69.), Samara (román, 71.), Lovas Petra (75.), Kostromina (fehérorosz, 76.), Veronika Pavlovich (fehérorosz, 78.), Zhu Fang (spanyol, 82.), Xu Jie (lengyel, 86.).

A tizenhat között tehát hat kínai születésű játékos is volt, de a csoportküzdelmek után a 32-es főtáblára felkerültek három esélyt is kaptak, hogy megszerezzék a kvótát: az egyenes kieséses rendszerű lebonyolításban pénteken és szombaton az első négy, vasárnap az első három helyezett juthatott ki Pekingbe.

Az első napon Viktoria Pavlovich, Li Jie, Samara, és a török színekben induló, de kínai származású Hu Melek ért célba, aki csak 205. a világranglistán, de ez nem tükrözi a játékerejét. A kvótához három meccset kellett volna nyerni, Póta azonban rögtön kikapott 4-1-re a litván Paskauskienétől (131.).

A második szettet 10-1-es vezetésről bukta el 12-10-re (!), s ezután már csak önmaga árnyéka volt Nantes-ban. Lovas Xian Yi Fangot 4-1-re verte, utána viszont 4-3-ra alulmaradt Samarával szemben. A döntő szettben Lovas jól kezdett, 4:0-ra elhúzott, térfélcserénél azonban már 5:4 volt a román ifi Európa-bajnoknak. 6:7-es állásnál Samara önhatalmúlag megállt poén közben, mondván, a magyar játékos ütésénél dupla érintés volt, ami szabálytalan.

A játékvezetők viszont belapozták a pontot Lovasnak, aki a román vitatkozásának engedve belement, hogy újrajátsszák a poént. A túlzott sportszerűségét "meghálálta a sors", rögtön csuszát kapott, majd később még egyet, így - bár 10:9-nél hárított egy meccslabdát - végül 12:10-re alulmaradt a drámai meccsen.

Szombaton Xian Yi Fang, Ganyina, Paovic és Xu Jie szerezte meg a kvótát. Póta az első meccsén 4-1-re alulmaradt Xu Jiével szemben. Lovas az orosz Fagyejevát (116.) 4-3-ra legyőzte, Kosztrominától azonban 4-1-re kikapott. Ahhoz, hogy vasárnap a harmadik versenyben a 16 között is asztalhoz állhassanak, sikerrel kellett venniük az esti selejtező kört, és ezt a feladatot mindketten megoldották: Póta a horvát Vaidát (93.), Lovas az olasz Negrisolit (112.) egyaránt 4-0-ra győzte le.

Forrás: [origo]

Lovas Petra (balra) és Póta Georgina (középen) sajnos egyelőre nem tudott csatlakozni a már kvótás Tóth Krisztinához

Vasárnap tehát már csak tizenhatan folytathatták az olimpiai selejtezőt a kvótát érő első három helyért. Póta sajnos hamar kiszállt a versenyből, simán, 4-0-ra kikapott Zhu Fangtól. Lovas 4-1-re legyőzte a spanyol Dvorakot (110.), majd a négy közé jutásért Tan Monfardinivel találkozott.

Az első szettet az olasz-kínai nyerte 11:7-re, a másodikat Lovas 12:10-re, és a Postás játékosa a harmadik játszmában 6:2-re elhúzott. Ekkor sajnos leblokkolt, ellenfele zsinórban nyolc pontot szerzett, s végül 11:8-ra hozta a játszmát. Majd a negyedikben és az ötödikben is jobb volt (11:9, 11:6), így 4-1-re nyert, azaz végérvényessé vált, hogy Nantes-ban egyetlen olimpiai kvótát sem sikerült szereznünk.

Lovas Petra végül a 6. helyen végzett. A magyar játékos a negyeddöntőben elszenvedett veresége után az 5-8. helyért állt asztalhoz, és első mérkőzésén 4-3-ra nyert a cseh Renata Strbikova ellen, utána azonban 4-1-re kikapott a görög Christina Filitől, és 6.-ként fejezte be a versenyt.

Az olimpia csapatversenyében tizenhat együttes indulhat három-három fővel, s a világranglistáról korábban kontinensünkről a német Wu Jiaduo (15.), az oszrák Liu Jia (17.), a holland Li Jiao (19.), a horvát Boros Tamara (24.), a lengyel Li Qian (27.), Tóth Krisztina (30.), a román Dodean (39.) és a német Wosik (41.) jutott ki Pekingbe.

Számunkra Nantes-ban az is elegendő lett volna, ha Póta és Lovas közül egyikük megszerzi a kvótát, mert a nemzetközi szövetség a világranglistás pozíciók alapján "feltölti" az olimpiai csapatverseny mezőnyét, s két versenyzőnk gyakorlatilag "vihetne" magával egy harmadikat is.

Ám továbbra is csak Tóth Krisztina pekingi szereplése biztos. Mindezt azt jelenti, hogy Európa-bajnoki címvédő és vb-5. helyezett csapatunk lemaradhat az olimpiáról. Póta Georgina és Lovas Petra számára egyetlen esély maradt: a május 8-11-i budapesti világselejtezőn kell megszerezniük a kvótát. Ám itt már csak két kvóta talál gazdára.

A nantes-i férfi versenyben a papírforma alapján eleve nem sok jóra számíthattunk, s ennek megfelelően Jakab János (114.), valamint Zombori Dávid (293.) már a legjobb 32 közé sem került be. Zwickl Dániel (147.) a csoportküzdelmeket bravúros győzelmekkel még túlélte, de a kvótaszerzés neki sem sikerült.