Vágólapra másolva!
A hét végén 41 ország 263 cselgáncsozónője indul az OTP Bank Hungária-kupán, amely egyben az európai olimpiai kvalifikációs sorozat állomása is. Két vb-bronzérmesünk, Baczkó Bernadett és Mészáros Anett már biztos pekingi indulóként ebből a szempontból tét nélkül dzsúdózhat a Körcsarnokban, Szabó Brigittának viszont életbevágó, hogy jól szerepeljen.
Vágólapra másolva!

"Két szempontból is különleges Világkupa előtt állunk. Egyrészt természetesen azért, mert az olimpiai kvalifikációs sorozatba beszámító pontokat lehet szerezni, s bízunk benne, hogy Pekingben a női versenyben nem csak Baczkó Bernadett és Mészáros Anett révén leszük érdekelve. Ugyanakkor az idei Hungária-kupa azért is egyedi, mert "az olimpia a tét" mottó jegyében öt sportág - a dzsúdó, az asztalitenisz, a kajak-kenu, az öttusa és a vívás - összefogott egymás kiemelkedő hazai rendezvényeinek népszerűsítésére. Ennek szellemében a hét végén a Körcsarnokba ingyenes lesz a belépés, s a szurkolók remélhetőleg jó hangulatú versenyeket és magyar sikereket láthatnak" - fogalmazott az idén csak nők számára kiírt Hungária-kupa csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke.

A sportág hazai irányítója elmondta, hogy a versenyt megtiszteli jelenlétével Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke, valamint az IJF több vezető tisztségviselője; s a különböző bizottsági összejövetelekkel az idei Hungária-kupa komoly sportdiplomáciai jelentőséggel is bír. Tóth László arról is tájékoztatott, hogy a lelátón a hazai díszvendégek között négy olimpiai bajnok, a vízilabdázó Dömötör Zoltán (1964) és Ambrus Miklós (1964), az öttusázó Szondy István (1952) és a birkózó Varga János (1968) is helyet foglal.

Elhangzott, hogy a kétnapos versenyen 41 ország 263 cselgáncsozónője indul; a sportágban meghatározó válogatottak közül Budapestre jön a kubai, a japán, a francia, a holland, a német és az orosz is. A nívós mezőnyben bőven lesznek klasszis versenyzők, többek között az Európa-bajnok román Alina Dumitru (48 kg), a francia Barbara Harel (57 kg), az orosz Olga Szonyina (57 kg), a spanyol Sara Alvarez (63 kg) és az ukrán Marina Prokofjeva (+78 kg) személyében.

A Hungária-kupa az európai kvalifikációs Világkupa-sorozat része, s a záró állomás, a lisszaboni Eb után a nőknél a ranglistáról a súlycsoportok első öt helyezettje jut majd ki az olimpiára. A tavalyi Rio de Janeiró-i világbajnokság 1-5. helyezettjei már pekingi résztvevők, így két vb-bronzérmesünknek, Baczkó Bernadettnek (57 kg) és Mészáros Anettnek (70 kg) már nem kell számolgatnia.

Forrás: [origo]
A már olimpiai résztvevő Baczkó Bernadett a Hungária-kupa plakátjával

"Januárban olyan kemény alapozáson vettem részt, hogy nem egyszer sírva fakadtam, de tudom, hogy a munkának meglesz az eredménye. S a hét végén végre lemérhetem, hol tartok az olimpiai felkészülésben. Eddig még csak egyszer indultam a Hungária-kupán, és két évvel ezelőtt meg is nyertem a versenyt. Természetesen most is szeretnék dobogóra állni" - árulta el Baczkó Bernadett.

Az említett 2006-os versenyen Szabó Brigitta a 63 kg-ban a második helyen végzett, s most is nagyon fontos lenne, hogy érmet szerezzen. Súlycsoportja kvalifikációs rangsorában jelenleg a kilencedik, s válogatottunkból neki van a legtöbb esélye arra, hogy Baczkó és Mészáros mellé bekerüljön az olimpiai csapatba.

A Hungária-kupa magyar résztvevői, 48 kg: Erdélyi Lilla (MVSC); 52 kg: Perge Ilona (KJC), Ónody Beáta (THAC-HDSE), Kovács Enikő (UTE), Szova Katalin (Százhalombatta); 57 kg: Baczkó Bernadett (KSI), Karakas Hedvig (MVSC), Sass Noémi (UTE), Füzesi Alexandra (SZJSE); 63 kg: Szabó Brigitta (THAC-HDSE), Joó Abigél (KSI), Gáspár Eszter (MVSC); 70 kg: Mészáros Anett (ASE), Szabó Franciska (UTE-Egerág); 78 kg: Dávid Zsuzsa (MVSC), Bodó Bernadett (PVSK), Halász Tímea (Hírös JC), Diviki Barbara (Titán JC).

A Hungária-kupa programja:
február 16., szombat (48, 52, 57 kg)
10:00 - előcsatározások
14:30 - megnyitóünnepség
15:00 - éremküzdelmek

február 17., vasárnap (63, 70, 78, +78 kg)
10:00 - előcsatározások
15:00 - éremküzdelmek

A viadal történetében először az európai szövetség hivatalos honlapja szombaton és vasárnap is ingyenes mozgóképes közvetítést ad a Körcsarnokból.