Dollárezreket kapnak a kanadai és ausztrál olimpiai bajnokok

Vágólapra másolva!
Kanada sporttörténetében először pénzjutalomban részesítik jövőre az olimpiai éremszerzőket. A pekingi győztesek 20, a második helyezettek 15, a harmadikok 10 ezer kanadai dollárral (3,6-2,7-1,8 millió forint) gazdagodnak. Azok, akik több érmet szereznek, mindegyikért megkapják a nekik járó pénzt a nemzeti olimpiai bizottság jóvoltából. Az ötkarikás testület azt várja, hogy a csapat az első 16 között végezzen az éremtáblázaton.
Vágólapra másolva!

Az aranyérmes ausztrál sportolókat 20 ezer ausztrál dollárral (3,1 millió forint) jutalmazza az ország olimpiai bizottsága (AOC). z ezüst- 13 400, a bronzérem 6700 dollárt ér. Az AOC az olimpiai keret felkészülésére szánt pénzt ugyancsak megnövelte a korábbi évekhez képest.

A bizottság ezzel is ösztönözni szeretné versenyzőit a jobb eredmények elérésére, hogy az ország megtartsa előkelő helyét az olimpiai éremtáblázaton, amelyen 2000-ben és 2004-ben is a negyedik helyen végzett.

Az AOC bevallottan azért szánta el magát a lépésre, mert az olimpiai sportágak idei világversenyeinek összegezése után kiderült: az amerikai, az orosz és a kínai sportolók mellett a franciák, a németek és a britek is eredményesebbek voltak. Különösen Nagy-Britannia előretörése érintette érzékenyen az ausztrál vezetőket.

"Az ősi rivális britek kerékpározásban és evezésben is elénk kerültek, és ebben a két sportágban, valamint atlétikában és vitorlázásban összesen 14 éremmel szereztek többet versenyzőinknél" - mondta John Coates, az AOC elnöke. "Itt az ideje, hogy lépjünk, és anyagilag segítsük sportolóinkat."