Kabalaállatokkal az olimpiai rg-kvótáért

Vágólapra másolva!
Vasárnap Patraszban megkezdődik a ritmikus gimnasztikázók világbajnoksága, s a görög városban Vass Dóra is harcba száll az olimpiai kvóta megszerzéséért. A Hitelgarancia-Óbuda RG TC 16 éves versenyzője a kabalaállatait is magával vitte a vb-re, de elsősorban természetesen magában bízik.
Vágólapra másolva!

A világbajnokság kétfordulós, szeptember 16. és 19. között úgynevezett "nyílt vb-re" kerül sor, amelyen mindenki négy gyakorlatot mutat be (karika, kötél, szalag, buzogány), és a legjobb három szer eredményét számítva alakul ki a végső sorrend. Ez alapján a legjobb 24 művészi tornász, de országonként legfeljebb kettő kerül be a "2. számú világbajnokság" egyéni összetett versenyébe, ami tulajdonképpen maga az olimpiai kvalifikációs viadal. Ezen egy nap alatt, szeptember 21-én kell bemutatni mind a négy gyakorlatot.

A pekingi olimpiára huszonnégy versenyző jut ki. Az első tizenkét kvótát automatikusan a "2. számú vb" 1-12. helyezettjei kapják. A következő nyolc kvóta a 13. helyezésétől jár, de országonként már csak egy. A húsz kvóta kiosztása után a fennmaradó négy helyből háromról bizonyos szabályrendszer alapján a Nemzetközi Torna Szövetség rg-technikai bizottsága dönt, míg egy szabadkártyát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ad ki.

A vb-n két magyar versenyző, Vass Dóra és Soós Viktória vesz részt, s a papírforma alapján Vassnak lehet esélye kvótát szerezni. Edzője, Némethné Érfalvi Nóra szerint ehhez mindenképpen hibátlan gyakorlatokra van szükség. Vass Dóra első éves felnőttként indul a mezőnyben, s az elmúlt időszakot folyamatos tréninggel töltötte: naponta egyórás szünettel reggel 9-től délután 17 óráig gyakorolt, és az utolsó héten orosz edzőnő segítette munkáját. A Hitelgarancia-Óbuda RG TC 16 éves versenyzője a kabalaállatait is magával vitte Patraszba, és ezeket a bemutatók alatt a szokásokhoz híven trénere tartja majd a kezében.

"Mindenképpen négy hibátlan gyakorlatot szeretnék bemutatni, és továbbjutni a 2. számú vb-re, hogy harcba szállhassak a kvótákért. Az, hogy a hibátlan gyakorlatok mire lesznek elegendőek, csak a helyszínen derül ki, ez már nem rajtam múlik. A kabalaállatok mellett már kabalanyakláncom is van, számítok a segítségére, viselem majd a versenyen is. A láncot szüleimtől, a medált edzőmtől kaptam" - mondta el elutazás előtt Vass Dóra.

Forrás: [origo]

Ez nem az a kabalaállat, amit Vass Dóra a táskájában magával vitt a vb-re

Némethné Érfalvi Nóra a következőket nyilatkozta: "A legfontosabb az, hogy Dorka kerüljön be a legjobb huszonnégybe, és ott már minden azon múlik, ki milyen idegállapotban lesz. Tanítványom legerősebb szerével, a karikával kezd, és jó lenne minél magasabb pontszámmal nyitni. A karika után erősség tekintetében egyébként a buzogány következik, majd a szalag és a kötél. Azt tudjuk, hogy az olimpiai kvalifikáció akkor lesz biztos, ha a 2. számú vb-n az első húszban végez, amennyiben hátrébb, akkor is lehet esély, de ez a különböző nemzetek versenyzői által elért helyezések függvénye. Ha nem vagyunk az első húszban, akkor már számolgatni kell, esik-e ki valaki a rendszer miatt."