Ligety meglepetésaranya alpesi összetettben

Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetésre az amerikai Ted Ligety nyerte a torinói téli olimpia férfi alpesi összetett számát. A 21 éves versenyző még egyetlen egy Világkupa-diadallal sem büszkélkedhetett.  A Salt Lake Cityben született Ligety négy évvel ezelőtt, a szülővárosában rendezett téli olimpián előfutó volt az alpesi versenyeken. A második a horvát Ivica Kostelic lett, míg a bronzérmet az osztrák Rainer Schönfelder szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A lesiklás még az amerikai Bode Millernek sikerült a legjobban, s 32 századmásodperces előnyre tett szert a svájci Didier Defagóval szemben, a harmadik olasz Peter Fill 86 századmásodperccel maradt le mögötte.

A műlesiklás első futamát követően változott a helyzet: a szám legutóbbi, 2005-ös világbajnoka, az osztrák Benjamin Raich toronymagasan vezetett, az amerikai Bode Miller azonban kaputévesztés miatt kiesett.

A második futamban hiába ment jó időt a hazaiak kedvence, Giorgio Rocca, nem férhetett fel a dobogóra. A harmadik helyen végül az osztrák Rainer Schönfelder, a második pozícióban a horvát Ivica Kostelic végzett. Ligety legnagyobb ellenfele, az utolsóként rajtoló Raich is elhibázott egy kaput, így feladni kényszerült a versenyt.

"Amikor megláttam, hogy Raich kiáll, egyszerűen nem tudtam felfogni, mi történt. Aranyérmet nyerni hihetetlen érzés" - mondta boldogan a 21 éves amerikai.

A pálya erősségére jellemző, hogy a nagy esélyesek közül a norvég Aksel Lund Svindal és Lasse Kjus, a lesiklásban ezüstérmet nyerő osztrák Michael Walchhofer és a svájci Didier Defago sem ért célba.

eredmények
férfi alpesi összetett, olimpiai bajnok:
Ted Ligety (Egyesült Államok) 3:09.35 perc (1:41.42, 44.09, 43.84)
2. Ivica Kostelic (Horvátország) 3:09.88 p (1:40.44, 44.61, 44.83)
3. Rainer Schönfelder (Ausztria) 3:10.67 p (1:40.02, 45.67, 44.98)

[origo] / (MTI)