Szombaton kilenc aranyérmet osztanak Torinóban

Vágólapra másolva!
Szombaton igazi nagyüzem lesz a torinói téli olimpián, hiszen összesen kilenc aranyérem talál gazdára, ráadásul öt magyar is érdekelt lesz a nap során. A magyarok közül a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál Darázs Péter az 1000 m negyeddöntőjében áll rajthoz, Darázs Rózsa és Huszár Erika pedig az 1500 m selejtezőiben, s korántsem biztos, hogy csak egy jelenésük lesz, ugyanis mindkét szám elődöntőjére és döntőjére is ezen a versenynapon kerül sor. Bemutatkozik Gyulai Márton és Pintér Bertalan is a kettes bobosok között, akik szombaton és vasárnap is kétszer csúsznak majd.
Vágólapra másolva!

A nyolcadik versenynap csemegéjének a síugrók nagysáncon zajló egyéni versenye és a férfi alpesi sízők szuper-óriásműlesiklása ígérkezik.

A síugróknál nagy kérdés, hogy a középsáncon csak hatodik finn Janne Ahonen megszerzi-e pályafutása első olimpiai aranyát, vagy szép számú riválisai közül valaki netán ismét megtréfálja az ötszörös világbajnok klasszist. Erre megvan az esély, hiszen többek között a kisebbik sáncon győztes norvég Lars Bystöl, az ezüstérmes finn Matti Hautama:ki, vagy a bronzérmes, szintén norvég Roar Ljökelsöy is bizonyította, hogy kitűnő formában érkezett Torinóba. Ráadásul rajtuk kívül is bőven vannak olyanok, akik megnyerhetik a versenyt, így elsősorban a Világkupában vezető cseh Jakub Janda.

A szuper-óriásműlesiklás szintén többesélyes. A férfiaknál még aranyérem nélkül álló osztrák csapatnál a legjobban talán Hermann Maierben bíznak, aki vezet a szakági Világkupában. "Herminatornak" alaposan meg kell majd izzadnia, ha nyerni akar, hiszen honfitársai mellett a címvédő norvég Kjetil Andre Aamodt éppúgy ott lesz a rajtnál, mint a lesiklás torinói győztese, a francia Antoine Deneriaz, vagy az amerikai Bode Miller, illetve honfitársa, Daron Rahlves és a gyors számokban nagyon jó svájci versenyzők.

A két slágerszám mellett élvezetes versenyt ígér a női sífutók 4x5 km-es váltója. A legnagyobb favorit a norvég staféta, amelynek tagjait valószínűleg fűti majd a bizonyítási vágy, a sportág eddigi torinói küzdelmei során ugyanis nagy meglepetésre még egyetlen aranyérmet sem szereztek.

Az említettek mellett a gyorskorcsolyázóknál férfi 1000 méteren, míg a sílövőknél a női 10 km-es és a férfi 12,5 km-es üldözéses számban osztanak érmeket.