Fischer révén újabb német arany sílövészetben

Vágólapra másolva!
A férfi sílövők szombati 20 km-e után a keddi 10 km-es sprintversenyben is német aranyérem született a torinói téli olimpián. A győzelmet a veterán Sven Fischer szerezte meg, Tagscherer Imre pedig a 90 fős mezőnyben a 76. lett.
Vágólapra másolva!

A legjobbak versenyében nyilvánvaló volt, hogy azok közül kerül majd ki a győztes, akik nem hibáznak, hiszen a táv rövid volt, amelyen nehezen lehet a rontásból eredő büntetőkörök okozta hátrányt ledolgozni.

A 35 éves Fischer nem is hibázott, ráadásul remekül futott, így a hozzá hasonlóan makulátlanul célzó norvég Halvard Hannevold előtt 8.2 mp-cel nyerte meg a versenyt. A harmadik helyen a szintén norvég Frode Andresen végzett. A német versenyző ezzel első egyéni olimpiai bajnoki címét ünnepelhette.

A norvégoknak ugyan két érem is jutott, mégsem lehetnek teljesen elégedettek, hiszen a szám kétszeres címvédője, Ole-Einar Björndalen ismét elrontotta lövészetét, így három hibája miatt csak 12. lett. Ezzel már biztosan nem tudja valóra váltani tervét, azt, hogy Salt Lake Cityhez hasonlóan négy aranyérmet nyerjen, s ezáltal a téli olimpiák történetének legeredményesebb alakjává váljon. A szintén norvég, már visszavonult sífutó Björn Dählie-nek 8 arany- és 4 ezüstérme van, míg Björndalen jelenleg 5 arany- és 2 ezüstéremnél tart.

A magyar biatlonos - aki a 2002-es Salt Lake City-i játékokon ebben a számban 70. volt - az első lövészetnél, fekve egyszer, a második álló résznél pedig kétszer hibázott, így összesen három rontással és háromszor 150 méter büntetőkörrel zárt.

"Akár csak 20 km-en, most is elrontottam az álló lövészetet. Nagyon nehéz volt a pálya, a hó olvadt, kásás, ragacsos lett, így nehezebben lehetett rajta haladni. A második körre elfáradtam, de akiket meg kellett előznöm, megelőztem. A fájós térdem csak az elején zavart, utána már nem figyeltem rá. Két olimpián vagyok túl, és úgy érzem, saját várakozásaimnak és a lehetőségekhez képest megfelelően teljesítettem. Itt San Sicarióban még edzek, hiszen a közeli jövőben két Világkupa-verseny áll előttem" - mondta Tagscherer Imre.

Mivel az első 60 helyezett jutott a szombati, 12,5 km-es üldözéses viadalra, Tagscherer Imre számára befejeződött az olimpia. Szombaton a 20 km-es távon állt rajhoz, és úgy végzett a 78. helyen, hogy a lövészetben kétszer hibázott.

Eredmények
sílövészet, férfi 10 km-es sprint, olimpiai bajnok:
Sven Fischer (Németország) 26:11.6 p (0 büntető kör)
2. Halvard Hannevold (Norvégia) 8.2 mp hátrány (0)
3. Frode Andresen (Norvégia) 19.7 mp h. (1)
...76. Tagscherer Imre (Magyarország) 4:26.5 p h. (3)