Dráma a jégen: orosz győztesek, kínai hősök

Vágólapra másolva!
Akárcsak négy éve Salt Lake Cityben, a torinói olimpián is emlékezetesre sikeredett a műkorcsolyázók párosversenye. Ám most nem egy pontozói botrány kapcsán, hanem pozitív kicsengéssel, a 20 éves Csang Tan hősies helytállásával. A kínai lányt egy hatalmas esés után le kellett támogatni a jégről, de pár perc után visszatért, és végül Csang Haóval ezüstérmes lett az abszolút favorit Tatjana Totmjanyina, Makszin Marinyin duó előtt.
Vágólapra másolva!

A Salt Lake Cityben negyedik helyezett Totmjanyináék - akik az elmúlt két világ- és öt Európa-bajnokságot is megnyerték, s az olimpiát bevallottan utolsó versenyüknek tekintették - a rövid program után már nagy fölénnyel vezettek a Csang Tan, Csang Hao, valamint a honfitárs Petrova, Tyihonov duók előtt. Ám a dobogóra még további két kínai egység, a negyedik helyen álló Pang Csing, Tung Csien, valamint az ötödik, Salt Lake Cityben bronzérmes Sen Hszüe, Csao Hung-po egység is pályázott. Pangék és Senék meg is előzték Petrováékat, majd az utolsó előtti jégre lépőként következett a Totmjanyina, Marinyin duó. A nagy esélyesek nem hibáztak, így mindenki elkönyvelhette, hogy megnyerték az olimpiát, s így már csak az a kérdés maradt megválaszolatlan, hogy melyik kínai párosé lesz az ezüstérem.

Erre drámai körülmények közepette született meg a válasz. A versenyt záró Csang Tan, Csang Hao kettős rögtön a programja elején olyan nehéz elemmel rukkolt ki, mint a mezőnyből senki, ám a dobott négyfordulatos Salchow ugrásból a lány hatalmasat esett - kibicsaklott a lába, beütötte a térdét, majd a palánknak vágódott -, s nem is tudta folytatni a programot. A 20 éves versenyzőt le kellett támogatni a jégről, s már éppen kezelésbe vették volna az orvosok, amikor néhány perc elteltével jelezte, hogy a történtek ellenére szeretne visszamenni a jégre.

Erre a szabályok lehetőséget adnak, így a kínai kettős folytathatta, és csupán apróbb hibákat elkövetve be is fejezte a kűrjét. (Ha Csangék sérülés miatt visszalépnek, akkor helyezetlenül végeznek.) A fájdalmait addig jól palástoló Csang Tannak ekkor már eleredtek a könnyei, azonnal jegelték a bal térdét, ám az igazi gyógyír az lehetett a számára, hogy társával nem csúsztak hátra, azaz olimpiai ezüstérmesek lettek! A közönségtől nagyobb tapsot kaptak, mint a győztes oroszok. (Csang Tan hősies helytállását a világsajtó Kerry Strug amerikai tornásznőéhez - aki egyébként nézőként Torinóban van - hasonlítja. Strug az 1996-os atlantai olimpián sérülten vállalta az ugrást, s az Egyesült Államok így tudta megszerezni a női csapatverseny aranyérmét.)

Totmjanyina ezek után nem a legjobb pillanatban nyilatkozta az Eurosport kamerája előtt, hogy dühös a kínaiakra, mert még a bemelegítés közben agresszívan "elfoglalták" előlük a jeget... Érdekesség még, hogy Csangék kűrjének az anyagerőssége 65,3 pont lett volna "alapesetben", míg Totmjanyináéké csupán 61,8, Senéké pedig csak 58,9.

"Túlságosan korán nyitottam az ugrásnál, ezért rontottam. De úgy gondoltam, hogy a bukás ellenére képes vagyok befejezni a kűrt. S az olimpia olyan nagy verseny, hogy ezt semmiképpen sem lett volna szabad feladnom" - szögezte le a "hős" Csang Tan, míg Csang Hao azt hangsúlyozta ki, hogy nagyon büszke partnerére, és rettenetesen örül az ezüstéremnek.

A győztes oroszok legalább ilyen boldogok voltak: "Nincsenek is szavaim arra, hogy kifejezzem, milyen nagyszerű érzés olimpiai bajnoknak lenni" - fogalmazott elérzékenyülve Makszim Marinyin.

Műkorcsolya, páros, végeredmény:
1. Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin (Oroszország) 204,48 pont
2. Csang Tan, Csang Hao (Kína) 189,73
3. Sen Hszüe, Csao Hung-po (Kína) 186,91
4. Pang Csing, Tung Csien (Kína) 186,67
5. Petrova, Tyihonov (Oroszország) 181,69
6. Savchenko, Szolkowy (Németország) 180,15.

Fábik Tibor