NHL-szabályok szerint hokizhatnak az olimpián

Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) új szabályainak használatát szeretné bevezettetni a 2006-os torinói téli olimpián René Fasel, a nemzetközi szövetség (IIHF) elnöke.
Vágólapra másolva!

"Az NHL-ben történt változások új dimenzióba helyezték a sportágat. A korongot birtokló, illetve a nélkül korcsolyázó játékosok akadályozását, feltartását és bottal akasztását teljes mértékben tiltanánk, és ennek hatására ismét teret nyer a támadó szellemű hoki. Több lesz a gól, kevesebb a sérülés, és ez most minden szurkoló vágya. A gyorsaság és az ügyesség lesz a mérvadó, és az olimpiai jégkorongtornát várhatóan 2,3 milliárdan követik majd nyomon a televízióban" - írta közleményében Fasel.

A tengerentúlon bérvita miatt elmaradt a 2004/05-ös szezon. Az ottani vezetők a szurkolók visszacsábítása érdekében úgy döntöttek, hogy - többek között - szigorítják a szabályokat. A tervük eddig bevált: a sok kiállítás és emberelőnyös szituáció miatt a korábbi időszakhoz képest átlagban több mint két góllal több esik mérkőzésenként.

Ami pedig az NHL legutóbbi játéknapját illeti: véget ért a St. Louis Blues negatív klubcsúcsnak számító 11 mérkőzésen át tartó vereségi sorozata. A vendégek ezzel elrontották az orosz Szergej Fjodorov columbusi bemutatkozását: a Stanley-kupa-győztes, hatszoros All-Star-válogatott csatár az Anaheimtől érkezett egy nappal korábban.

A Dallas Stars történetének 1000. mérkőzésén Jason Arnott karrierje hatodik mesterhármasát ütötte.

A coloradói Rob Blake megszerezte pályafutása 600. pontját: az aktív hátvédek között ezzel ötödik, összesítésben pedig a 29. Társa, a három gólpasszt jegyző Pierre Turgeon 791 előkészítését érte el, ezzel megelőzte az örökranglista 27. helyén a szlovákok legendás hokisát, Peter Stastnyt.

Az utolsó lejátszott szezonban döntős Calgary Flames sorozatban nyolcadik győzelmét aratta, és ezúttal a listavezető Detroit Red Wings ellen. A kanadai együttes ezt megelőzően négyszer kikapott riválisától.

Az NHL legutóbbi játéknapján:
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 2-3 - hosszabbítás után
Atlanta Thrashers - New York Islanders 3-7
Columbus Blue Jackets - St. Louis Blues 0-2
Phoenix Coyotes - Colorado Avalanche 1-3
Calgary Flames - Detroit Red Wings 3-1
San Jose Sharks - Vancouver Canucks 1-3
Anaheim Mighty Ducks - Dallas Stars 2-4.