Hurricanes-edző az amerikai válogatott élén

Vágólapra másolva!
A jövő évi torinói téli olimpián a 2004-es csehországi és a 2005-ös ausztriai világbajnoksághoz hasonlóan Peter Laviolette, az észak-amerikai profiligában (NHL) szereplő Carolina Hurricanes vezetőedzője irányítja majd az Egyesült Államok férfi jégkorong-válogatottját.
Vágólapra másolva!

"Óriási megtiszteltetés, hogy ismét én lehetek az együttes élén. Rendkívül büszke vagyok, és természetesen azért fogunk dolgozni, hogy az ötkarikás játékok végén a mi nyakunkba kerüljön az aranyérem" - nyilatkozta a 40 éves szakember.

A tréner Csehországban bronzéremig vezette a gárdát, az idén azonban már a negyeddöntőben búcsúzott a csapat, mivel a csehek - akik végül megnyerték a vb-t - büntetőkkel jobbnak bizonyultak.

Mindeközben Vincent Lecavalier, az NHL-ben szereplő Tampa Bay Lightning játékosa újabb négyéves szerződést kötött a floridai bajnokcsapattal. A 25 éves center 27,5 millió dollárt keres majd a legutóbbi idény - azaz a 2003/04-es szezon - Stanley-kupa-győztesénél, amely a nyáron már elvesztette egyik értékét, hiszen a bajnokság legjobb kapusa, Nyikolaj Habibulin a Chicago Blackhawkshoz szerződött.

Szintén problémát jelent az együttesnél, hogy a vezetőknek továbbra sem sikerült megegyezniük Martin St. Louisszal, akit több mint egy esztendővel ezelőtt az alapszakasz legjobbjának (MVP) választottak.

A meglepetésekben eddig is bővelkedő holtszezon újabb nagy szenzációja, hogy Alekszandr Mogilnij, a Toronto Maple Leafs orosz légiósa három év elteltével visszatér egykori sikerei színhelyére s újra a New Jersey Devils alkalmazottja lesz.

"A New Jersey mindig előkelő helyen állt nálam, és mindenképpen vissza akartam ide térni" - nyilatkozta a 36 éves világklasszis, aki 956 NHL-mérkőzésen 1007 pontot (461 gól és 546 gólpassz) szerzett. Mogilnij 1999-ben, a rájátszás kezdetekor került az Ördögökhöz, és rögtön bajnoki címet szerzett, majd a következő idény után került Torontóba.