Elvesztették veretlenségüket a férfi kézisek

Vágólapra másolva!
A sokáig jól játszó, igaz, "féloldalas" magyar férfikézilabda-válogatott tisztes vereséget szenvedett az esélyesebb francia csapattól az athéni olimpia B csoportjának 3. fordulójában.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Kökény Bea
Az összes interjú
B csoport, 3. forduló
Franciaország - Magyarország 26-23 (9-10)


Franciaország:
Magyarország:
hétméteresek:
kiállítások

A két, eddig százszázalékos csapat csatáját Perez mértani pontosságú lövései és Szathmári védései vezették fel. Keményen védekeztek a magyarok, míg a túloldalon Omeyer kapus brillírozott, kivéve, amikor Perezzel nézett farkasszemet. A Kubából honosított átlövő az együttes első három gólját szerezte.

Lendvay helyett hamarosan a fiatal Császár lett az irányító, és Skaliczki László szövetségi kapitány nagyobb lendületet kért a támadások során. A 2001-ben világbajnok rivális nem igazán tudott felpörögni, s ennek hozományaként a magyarok a 14. percig 5-3-ra vezettek, de jött két eladott labda, és gyorsan egyenlő lett. Császár azután fölédobott egy büntetőt, majd visszaült a cserepadra, s Lendvay váltotta.



Közben vicces jelenet is borzolta a kedélyeket: egy francia megugrásnál Anquetilnek a pályán izzadságfoltot takarító önkéntest kicselezve kellett gólt dobnia. Kérdés: a bírók miért nem fújtak előbb, hiszen civil volt a küzdőtéren?

Feltűnő volt, hogy a magyarok bal oldala mennyivel aktívabb a középnél és a jobbnál (Perez, Pásztor 5-5 gól, közép és jobb oldal 0). A fordulást követően a franciák védekezésben három emberüket is messze a kaputól sorakoztatták fel, így jött az egyenlítés, majd a 35. percben a fordítás (13-12).

Ettől kezdve a Skaliczki-alakulat futott az eredmény után. Az üldözőverseny esélyeit csökkentette, hogy Pásztort kiállították, s egy perc alatt háromszor rezdült a háló. 17-14-nél a kapitány próbálta rendezni a gondolatokat, de ez is csak arra volt elegendő, hogy a különbség ne nőjön tovább. A rivális ebben a szakaszban főleg büntetőkből talált be, Guigou nem hibázott.

Az utolsó negyedórában rohamra indult a magyar sereg, feljött 21-18-ra, azonban a rutinos franciák erre a kihívásra tudtak válaszolni, őrizték ezt az előnyt, és már nem volt visszaút. Már az is kisebb csoda volt, hogy a magyarok több mint egy félidőn keresztül méltó ellenfelek voltak, hiszen csupán három játékos szerzett gólt a 49. percig. Ekkor a 28. születésnapját ünneplő Gál szólt bele a Pásztor-Perez-Mocsai trió "munkájába". A Barcelonában játszó Naggyal emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy találat nélkül maradt.

A Skaliczki-együttesnek - amely legközelebb pénteken 15:30-kor az Európa-bajnok németekkel találkozik - 4 pontja van 3 mérkőzésből, és a csoportban legrosszabb esetben is a harmadik helyen áll. A magyar nők a csütörtöki fordulóban szabadnaposak, és csak szombaton 20:30-kor lépnek pályára Brazília ellen.

Skaliczki László szövetségi kapitány szerint nyerhető mérkőzés volt: "Csalóka a kép, mert igaz, hogy jól tartottuk magunkat, csupán a bal oldal dobott gólokat. Ezzel együtt volt rá esélyünk, hogy nyerjünk. A francia csapat szenzációs, amikor kisebb bajban volt, védekezési stílust váltott. Igaz, számítottunk erre, és tudtuk, mit kell ez ellen játszani, de nem tudtuk megvalósítani. Sajnálom, hogy kikaptunk, de ellenfelünk minden posztról tudott gólt dobni, mi pedig messze nem."

további eredmények, 3. forduló:
B csoport
Görögország - Egyiptom 26-25 (18-10)
Németország-Brazília 34-21 (18-12)

a csoport állása: 1. Németország 6 pont (88-53), 2. Franciaország 6 (86-65), 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Görögország 2, 5. Egyiptom 0 67-85), 6. Brazília 0 (57-85)

A csoport:
Horvátország - Koreai Köztársaság 29-26 (12-10)
Izland - Szlovénia 30-25 (10-10)
Spanyolország-Oroszország 29-26 (11-11)

a csoport állása: 1. Spanyolország 6 pont (91-79), 2. Horvátország 6 (90-82), 3. Koreai Köztársaság 2 (91-92), 4. Oroszország 2 (86-89), 5. Izland 2 (83-90), 6. Szlovénia 0