Kenteriszt és Tanut ideiglenesen kizárták a görög csapatból

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Görög Olimpiai Bizottság ideiglenesen kizárta az ötkarikás csapatból Kosztasz Kenteriszt, a férfi 200 m-es síkfutás címvédőjét és Ekaterini Tanut, a női 100 m sydneyi ezüstérmesét, a két doppingbotrányba keveredett sprintert.

A bizottság hosszú órákon át tartó szombati ülésén a tagok úgy határoztak, hogy a sportolók, akik egyformán nem jelentek meg egy doppingvizsgálaton, abban az esetben vehetnek részt a játékokon, amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a hétfői meghallgatásukat követően elfogadja a mulasztásra adott magyarázatukat.

A NOB ellenőrei csütörtökön az olimpiai faluban keresték, ám nem találták Kenteriszt, valamint Tanut. A két atléta később visszatért szállására, de azt állították, senki sem értesítette őket, hogy szűrésre kell menniük. Önmagában már ez, a vizsgálat elmulasztása is doppingvétségnek minősül.

Később Kenterisz és Tanu a görög csapat szállásának közelében motorbalesetet szenvedett, s kórházba szállították őket. Mindez néhány órával azelőtt következett be, hogy meg kellett volna jelenniük a háromtagú különbizottság előtt, amelyet Jacques Rogge, a NOB elnöke állított fel "a doppingellenes szabályzatnak a két görög atléta általi állítólagos megsértése jellegének és körülményeinek" kivizsgálására.

A baleset miatt, amelynek körülményeit a rendőrség is kutatja, a bizottság elhalasztotta a meghallgatást hétfőre.