Az olimpia nemzetközi sajtóvisszhangja

Vágólapra másolva!
Nemzetközi sajtóvisszhang a vasárnap Athénban befejeződött XXVIII. nyári olimpiáról.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú
Görögország:
Elefterotipia:

Athlitiki: "Görögország a figyelem középpontjában. Megmutattuk a világnak, hogy hazánk kulturális és erkölcsi példakép."

SPORtime: "Peking Athén ragyogását örökölheti. A táncnak azonban hamarosan vége, hiszen közeleg a mérlegkészítés pillanata. Akik megsértették hazánkat, mint például Kosztasz Kenterisz, a szervezés sikere ellenére nem úszhatják meg a felelősségre vonást."

Derby: "Rendkívüli játékokat rendeztünk, de nem a legjobbat."

Apogevmatini: "Nyertünk, sikeresek voltunk, és félelem nélkül megmutattuk az igazi arcunkat. Nem ijedtünk meg egy ekkora vállalkozástól, amelyet a jövőben ugródeszkaként kell felhasználnunk."

Spanyolország:
ABC: "Egy sikeresen megszervezett olimpián vagyunk túl. Megmutatkozott a görögök igényessége, amellyel egy ilyen léptékű, fokozottan terrorveszélyes eseményt lebonyolítottak."

Marca:

El Mundo: "Végre véget ért az olimpia. A nyári játékok kedves, emberi epizódot alkotnak, amelyekkel el lehet takarni az afrikai éhezést és AIDS-et, amellyel leplezni lehet a holtak arcát. A színlelt versengéssel el lehet terelni a figyelmet a háborúkról, de most már be kellene fejeznünk az önámítást. Az olimpiai szellem már nem létezik."

Franciaország:
L'Equipe: "Köszönjük, Athén. A nagy bajnokokat megkoronázták, az új tehetségek diadalmaskodtak, a csalókat pedig üldözik: ez az esemény mérföldkő az olimpiák történetében."

Le Parisien: "Botrányok, vitatott döntések, hozzá nem értés és sokkoló vélemények jellemezték az athéni játékokat, melyekből éppen a szenvedély hiányzott."

Le Figaro: "Tegnap Athénban beköszöntött az olimpiai éjszaka. Tizenhat őrült nap után, melyek során a görögök megmutatták a világnak, hogy képesek jól megszervezni a nyári játékokat. A tízmilliárd eurós számlát - amely kétszerese a tervezett költségvetésnek - azonban nehéz lesz megemészteni."

Japán:
Nikkan Sports: "Japán számára újabb boldog idők következnek, mint a tokiói olimpia után."

Szankej Simbun: "Sportolóink családjainak is meg kell köszönnünk, hogy Japán valóságos éremrobbanást élt át az athéni olimpia alatt. Ha társadalmunk valamit tanulhat a görögországi játékokból, akkor az a családi összetartás újjáéledése lehet."

Olaszország:
La Stampa: "Grande Italia az Akropolisz lábainál. Most mi következünk, hiszen hamarosan jön a téli olimpia Torinóban."

Il Tempo: "Nagyszabású gála a nyári játékok lezárásaként."

Anglia:
The Times: "Csodálatos sportesemény volt, minden dicséret megilleti a házigazdákat. A látványos megnyitótól az örömteli záróünnepségig az olimpia minden várakozást felülmúlt."

The Daily Telegraph: "Minden olimpián a gonosz szellemek harcolnak az istenek ellen. Athénban az istenek nyertek. A görögöknek sikerült antik háttérbe helyezni a játékokat, és lemondani Disney segítségéről."

Svájc:
Basler Zeitung: "Sok lelkesítő pillanaton vagyunk túl, de egyik sem volt megindító. Hiányzott a hangulat stadionok környékéről és a városból. Athén nagy lehetőséget szalasztott el, kicsit több lélek jót tenne a nyári játékoknak."

Tages-Anzeiger: "Még egy olimpiáról sem zártak ki annyi sportolót, mint Athénban. Ez nem azt jelenti, hogy a sportot jobban elárasztotta a dopping, hanem azt, hogy először üldözték következetesen a vétkeseket. Az új irányvonalért Jacques Rogge és a NOB minden tiszteletet megérdemel."

Blick: "Hál' Istennek vége!"

Hollandia:
de Volkskrant: "A NOB-elnök régi hagyományt szakított meg. Nem akarta kimondani a záróünnepségen, hogy ez volt minden idők legjobb olimpiája."

Egyesült Államok:
The New York Times: "Beszennyezték a játékokat. Minden idők legtöbb lebukást hozó olimpiája két görög atléta doppingügyével kezdődött, és Annus Adrián doppingügyével végződött. A folyamatnak még nincs vége, hiszen a mintákat három hónapra lefagyasztják az esetleges újabb tesztelések végett. A vétkesek listájáról feltűnően hiányoznak az amerikaiak."