A NOB szerint sikeres az olimpia

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint az athéni játékok "rendkívül sikeresek" az előzetes félelmek ellenére, hogy egy ilyen kis ország egyedül nem képes ekkora léptékű eseménysorozatot megrendezni.

A vasárnap záruló seregszemlét utoljára bonyolították le ilyen formában, ilyen méretekben - a következő két olimpia alatt a NOB 117 kisebb-nagyobb változtatást (többek között csupán 28 sportág versenyét) engedélyez, hogy egyszerűbbé tegye a pályázó városoknak a szervezést. Görögország az 1952-es olimpiát rendező Finnország után a második legkisebb ország, amely belevágott abba, hogy otthont adjon a világ legnagyobb sportrendezvényének.

Athén 1997-ben 3,5 milliárd eurós tervezett költségvetéssel kezdett neki a munkáknak, de görög kormányforrások szerint végül közel 10 milliárdos költséggel fejezte be. Menetközben az építkezések elhúzódásával már a kivitelezés ellehetetlenülése fenyegetett, de az utolsó hónapok hajrájában elkészült a szükséges infrastruktúra, és a szervezők dicséretet kaptak ezért.