Főügyészségi vizsgálat Szampanisz-ügyben

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A görög főügyészség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy milyen módon kerülhetett doppingszer Leonidasz Szampanisz súlyemelő szervezetébe. A sportolót emiatt megfosztották a 62 kg-os súlycsoportban szerzett bronzérmétől.

A versenyző - aki Albániában született, majd 1993-ban lett görög állampolgár, és az atlantai, valamint a sydneyi játékokon is második volt, s ezen kívül ötszörös világbajnok - kategorikusan cáfolta, hogy tiltott szerrel élt volna. Vizeletében tesztoszteron nyomaira bukkantak. A 32 esztendős Szampanisz azt állítja, hogy minden bizonnyal a viadal után ihatott olyan folyadékot, ami miatt megbukott a teszten. A főügyészségi eljárás főleg a verseny utáni este történéseit kívánja felgöngyölíteni.

A súlyemelő edzője, Hrisztosz Jakovu azt mondta: a doppingvizsgálatra várakozó tanítványa egy ismeretlen személytől kapott inni, miután sört kért. Mivel ez nem állt rendelkezésre, narancslészerű folyadékot adtak neki. "A csarnokban lévő biztonsági kamerák által rögzített felvételeket is ellenőriztetjük" - hangsúlyozta Jakovu. A Görög Olimpiai Bizottság kiáll Szampanisz mellett, és minden bizonnyal a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul.

Ő volt az első görög sportoló, aki érmet szerzett az athéni olimpián, s most azért harcol, hogy ártatlansága igazolásával megtarthassa azt. "Megőrülök! Az én és a családom életét is tönkretették" - mondta a könnyeivel küszködő súlyemelő. A rendező országot közvetlenül az olimpia előtt rázta meg egy másik doppingbotrány, amelyben két világklasszis sprinter, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu érintett.