Nagy Tímea ismét az aranyért vívhat

Vágólapra másolva!
A címvédő Nagy Tímea sydneyi sikerét követően ismét bejutott a női párbajtőr egyéni olimpiai döntőjébe, miután az első elődöntőhöz hasonló nagy csatában 15-14-re verte a francia Maureen Nisimát. A másik magyar-francia csatában Mincza Ildikó 15-14-re kapott ki a Laura Flessel-Colovictól.
Vágólapra másolva!

Két együttes után Nagy szerzett vezetést a tavalyi, havannai világbajnokságon bronzérmes, Flesselhez hasonlóan szintén színesbőrű vívó ellen, és a nyitó három perc vége előtt megduplázta előnyét (4-2). A folytatásban egyenlített Nisima, aki azzal az eltökélt szándékkal érkezett Athénba, hogy egyéniben és csapatban is diadalmaskodik.

Nagy Tímea azonban ebben megakadályozta, egy hihetetlenül szoros csatában. A címvédő előbb vezetett, majd riválisa fordított, de 14-13-nál újra Nagy kezében volt a továbbjutás sorsa. Nisima klasszisát mutatja, hogy egyenlíteni tudott, ám a ráadásban - miután lejárt a vívóidő - ezúttal a magyar vívó mellé szegődött a szerencse.

Kedvezményezettként Nagy bevitte a döntő találatot, s ezzel azt a bravúrt vitte véghez, hogy sorozatban a második a olimpián az első helyért mérkőzhet.

Mincza az elődöntőben a lehető legnehezebb ellenfelet kapta Flessel-Colovic személyében. A 33 éves, Guadelopoupe-on született versenyző dicsőséglistáján az atlantai játékokon egyéniben és csapatban szerzett bajnoki cím mellett Sydneyből egy harmadik hely is szerepel, vb-n háromszor állhatott a dobogó legfelső fokára és ugyanennyi alkalommal végzett az élen az összetett Világkupában.

Sokáig méregette egymást a két vívó, majd egy együttes találat után az egyéniben 1999-ben vb-3., 1997-ben és 2001-ben Európa-bajnok Mincza szerzett vezetést. Flessel egyenlített és újabb együttesek után 4-4-nél vonultak pihenőre. A második három perc után sem dőlt el semmi, kétszer is Mincza került előnybe, majd a francia fordított, de újra döntetlennél (11-11) következett a szünet.

Sőt, így érkeztek el 14-14-hez, az utolsó tushoz. Szinte tapintható volt a feszültség a teremben, de a vívóidő végéig nem esett újabb találat, pedig Flessel egy támadásnál elcsúszott, Mincza azonban nem tudta megszúrni. A ráadásban a kedvezményezett Flessel egy jó ütemű közbeszúrással véget vetett a mérkőzésnek, így 1996 után újra az olimpiai címért küzdhet.