Lesz magyar érem női párbajtőrben

Vágólapra másolva!
Két magyar párbajtőröző egyszerre lépett pástra az athéni olimpia negyeddöntőjében, és mindkettő legyőzte ázsiai ellenfelét. Mivel külön ágon vannak, ez azt jelenti, hogy kardozó Nemcsik Zsolt ezüstérme után újabb medált szereznek a vívók, hiszen az esti négyes döntőben a legrosszabb esetben a harmadik helyért küzd egymással Nagy és Mincza.
Vágólapra másolva!

Nagy ismét jól kezdett, Mincza viszont az első három percben nem találta a dél-koreai Kimmel szemben az ellenszert. A két ázsiai közül az ő eredményei tűntek tekintélyesebbnek, s formáját elárulta, hogy a 32 között az orosz Jermakovát búcsúztatta. A magyar szurkolók csak kapkodták a fejüket, hiszen a két magyar a terem két sarkában küzdött a továbbjutásért. Mindkét párharcban fej-fej mellett haladtak, de míg Mincza és Kim osztogatta a tusokat, Nagy a második három percet követően is 2-2-re állt a kínai Csanggal.

Másfél perccel a vége előtt Nagynál volt az előny (5-4), Mincza pedig az újabb pihenőt 9-6-os vezetéssel zárta. Az ő asszója a végén simának bizonyult, 11-8 után leiskolázta ellenfelét (15-9). Nagy ugyan vezetett a hajrában, de 14 másodperccel a vége előtt Csang egyenlített, és 7-7-nél lejárt a vívóidő. Nagy ezután ugyanazt a bravúrt hajtotta végre, mint egy körrel korábban Mincza, a ráadásban bevitte a továbbjutáshoz szükséges találatot.

"Egész évben nem vívtak ilyen higgadtan, mint most az olimpián, nyugodtak, magabiztosak voltak mind a ketten" - értékelt Nedeczky György, a párbajtőr szakág vezetője. "De erre készültünk, hiszen ez az év fő versenye. Hormay ugyan gyengébb formát mutatott ma, de egy vb-bronzérmes vívótól, mint amilyen a román Branza, ki lehet kapni. Hasonlóan a tegnapi kardversenyhez, itt is kihullott sok sztár, a nyolc közé nem jutott be egy orosz sem."

"Egy érem már biztos, de én telhetetlen vagyok és kettőt akarok" - jelentette ki Gémesi György, a vívószövetség elnöke. A magyarokhoz hasonlóan a franciák számára is biztos az érem, csak ennek a két országnak a versenyzői jutottak ugyanis be a négy közé. Nisima a német Duplitzert verte, Flessel-Colovic pedig a hazaiak menőjét, Hrisztut, aki azonban alaposan megizzasztotta.

A negyeddöntő eredményei:
Maureen Nisima (Franciaország) - Imke Duplitzer (Németország) 15-14
Nagy Tímea (Magyarország) - Csang Li (Zhang Li, Kína) 8-7
Laura Flessel-Colovic (Franciaország) - Jeanne Hrisztu (Görögország) 15-13
Mincza Ildikó (Magyarország) - Kim Hi Jong (Koreai Köztársaság) 15-9

A magyar idő szerint 18:30 órakor kezdődő elődöntő párosítása:
Mincza - Flessel-Colovic
Nagy - Nisima