A svédek visszalépnének, ha nem tiltják el Kenteriszéket

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A svéd atlétikai válogatott vezetői azt fontolgatják, hogy visszaléptetik versenyzőiket az athéni olimpiától, ha nem tiltják el a doppingvizsgálatot elmulasztó Kosztasz Kenteriszt, a férfi 200 m-es síkfutás címvédőjét és Ekaterini Tanut, a női 100-on Sydneyben ezüstérmes sprintert.

"Egyelőre még nem döntöttünk az ügyben, hiszen meg kell várnunk az ítéletet, de ha indulhatnak, komolyan el kell gondolkoznunk a további szereplésen" - mondta az északi együttes szóvivője.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ellenőrei csütörtökön az olimpiai faluban keresték, ám nem találták Kenteriszt, valamint atlétatársát, Tanut. A két sportoló később visszatért szállására, de mindketten azt állították, senki sem értesítette őket, hogy szűrésre kell menniük. Önmagában már ez, a vizsgálat elmulasztása is doppingvétségnek minősül.

Később Kenterisz és Tanu az olimpiai falu közelében motorbalesetet szenvedett, s kórházba szállították őket. Mindez néhány órával azelőtt következett be, hogy a két sportolónak meg kellett volna jelennie a háromtagú különbizottság előtt, amelyet Jacques Rogge, a NOB elnöke állított fel "a doppingellenes szabályzatnak a két görög atléta általi állítólagos megsértése jellegének és körülményeinek" kivizsgálására. Az atléták ezért 72 órás haladékot kaptak a "magyarázkodásra".