Vágólapra másolva!
Rendkívül erős birkózócsapattal érkeznek az oroszok az olimpiára. A kötöttfogású 120 kg-ban a két extraklasszisuk közül a kétszeres Európa-bajnok Patrikejevről lemondtak, s a tavalyi créteili vb aranyérmesét, Barojevet nevezték. Aki a döntőben éppen Deák Bárdos Mihályt legyőzve lett világbajnok - vagyis Athénban akár a visszavágó is összejöhet.
Vágólapra másolva!

Az oroszok kötött- és szabadfogásban is mind a hét súlycsoportban megszerezték az olimpiai kvótát, és főleg kötöttfogásban volt gondban a szakvezetésük, hogy kiket indítson Athénban. Végül olyan nagy nevek maradtak ki a csapatból, mint például a 74 kg regnáló világbajnoka, Glucskov. Ebben a súlycsoportban ugyanis az a Szamurgacsev indul, aki a 2000-es sydneyi olimpián az akkor még létező 63 kg-ban lett aranyérmes. Mindez számunkra is érdekes, hiszen a korábbi vb-és Eb-ezüstérmes Berzicza Tamás révén a 74 kg-ban nekünk is van éremszerzési esélyünk.

A papírforma alapján azonban a csapatunkban a négyszeres vb-2., három évvel ezelőtti Európa-bajnok Deák Bárdos Mihály (120 kg) juthat a legtovább. S a Vasas klasszisa Athénban akár vissza is vághat Barojevnek a tavalyi vb-döntőben elszenvedett vereségéért. Az orosz szakvezetés ugyanis a nehézsúlyban Barojev mellett tette le a voksát a kétszeres Európa-bajnok Patrikejev ellenében. A döntő érv az volt, hogy az orosz bajnokságon az első helyért Barojev legyőzte riválisát. (Az athéni mezőnyben ott lesz a címvédő amerikai Gardner is, aki négy éve a döntőben a sportág legnagyobb egyéniségét, az orosz Karelint akadályozta meg abban, hogy az első négyszeres olimpiai bajnok birkózó legyen.)

Kiemelten kell kezelnünk a szabadfogás 74 kg-os súlycsoportját is, ahol Ritter Árpád kétszeres Európa-bajnokként szintén éremesélyes. Az oroszok itt a világbajnoki címvédő Buvajsza Szajtyijevet indítják, aki 1996-ban már olimpiát is nyert, s 2000-ben hatalmas meglepetés volt, hogy dobogóra sem került.

az orosz csapat összeállítása, kötöttfogás: Mamedalijev (55 kg), Sevcov (60), Szemenov (66), Szamurgacsev (74), Misin (84), Koguasvili (96), Barojev (120).
szabadfogás: Batirov (55), Umahanov (60), Murtazalijev (66), B. Szajtyijev (74), Szazsidov (84), Gacalov (96), Kuramagomedov (120).

Fábik Tibor