Larry Brown bekeményített

Vágólapra másolva!
Egyhetes jacksonville-i edzőtáborozása végén az Egyesült Államok férfikosárlabda-válogatottja lejátszotta első hivatalos felkészülési mérkőzését az athéni olimpia előtt. A Dream Teamnek csak óriási jóindulattal nevezhető alakulat az észak-floridai városban 96-71-re verte Puerto Ricót, de nem is ez volt az érdekes, hanem az, hogy a házigazdák mindössze kilenc játékost öltöztettek be. Allen Iverson (az egyik csapatkapitány), LeBron James és Amaere Stoudemire ugyanis elkéstek a meccset megelőző taktikai értekezletről, ezért Larry Brown szövetségi kapitány - a bajnok Detroit Pistons mestere - mindhármukat kihagyta a csapatból.
Vágólapra másolva!

"Megszegték a törvényeket, és mivel csapat vagyunk, a törvények mindenkire érvényesek. Most megfizették érte a büntetést, és ezzel lezártnak tekintem az ügyet, nincs szándékomban megszégyeníteni őket. Túllépünk az eseten, haladunk tovább" - mondta Brown, aki korábban hat - egyszerre sikeres és viharos - évet töltött együtt Iversonnal Philadelphiában a 76ers csapatánál 1997 és 2003 között.

"Jó, ha öt percet késtem. Én vagyok az egyik csapatkapitány (a másik Tim Duncan - a szerk.), és nincs ínyemre, hogy egy pár perces késés miatt kihagyjanak a meccsről. Papíron én vagyok a csapat egyik vezéregyénisége, s ez a büntetés nem veszi ki jól magát" - morgott Iverson.

Brown nem akart nagy ügyet csinálni a három játékos pihentetéséből, csakhogy a csarnok műsorközlője másképp gondolkodott. Amikor bekonferálta a játékosokat, külön kiemelte, hogy Iverson, James és Stoudemire miért nem játszik. A 14 000 néző hatalmas füttykoncertben tört ki, Brown pedig hitetlenkedve bámult a zsűriasztal felé, mint aki nem hisz a fülének. "Eszem ágában sem volt nagydobra verni a döntésemet, s ezzel megalázni Iversonékat" - mondta az edző.

A negyedik negyed közepén - látva a hazaiak nem éppen kirobbanó teljesítményét - a tömeg elkezdte Iverson nevét skandálni, Brown azonban megmakacsolta magát, és csak azért sem küldte pályára csapatkapitányát.

Carmelo Anthony és Carlos Boozer volt a legeredményesebb amerikai 16-16 ponttal, Tim Duncan 15 pontot és 10 lepattanót jegyzett, Shawn Marion 12 pontot és 9 lepattanót. Dwayne Wyde nyolc gólpasszt adott. A puerto ricó-i válogatott legjobbja Larry Ayuso (19 pont) volt.

A mérkőzés után azonnal repülőgépre ült a Team USA, és elrepült Németországba, ahol két előkészületi mérkőzést játszik. Ezt követően jövő pénteken, Belgrádban a világbajnok Szerbia és Montenegró együttesével csap össze Larry Brown edző gárdája. Athénban augusztus 15-én kezdi meg szereplését a Dream Team - éppen Puerto Rico ellen.

Egy nappal a szombati összecsapás előtt nem hivatalos edzőmeccset játszott a Team USA az új-zélandi válogatottal, az eredmény 94-68 volt. A legjobb dobók: Duncan 16, Wade 14, Stoudemire 14, Marion 11, illetve Jones és Penney 16-16, Book 12.

Belgrádban, a Diamond Ball (Gyémántlabda) elnevezésű négyes torna eredményei:
Argentína - Angola 67-63
Szerbia és Montenegró - Kína 92-78

Utóbbi mérkőzésen félidőben még 42-42 volt az állás, csak nagyszünet után húzott el a Stojakovicot és Rebracát nélkülöző világbajnok együttes. Radmanovic 16, Krstic és Bodiroga 12-12 pontot szerzett, a kínaiak legjobbja Jao Ming, a Houston Rockets 225 centis centere volt 21 pontjával.

Ch. Gáll András