Benkő és Beé indulhat az olimpián

Vágólapra másolva!
A csütörtöki szegedi pótválogatón eldőlt, hogy a férfi kajak kettesek 1000 m-es számában a Benkő Zoltán, Beé István duó képviselheti Magyarországot az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpián.
Vágólapra másolva!

Szegeden a férfi K-2 1000 méteres párbajjal kezdődött meg a szétlövések sorozata. Az első, szolnoki válogatón nyertes Siebel Lajos, Bauer Márton duó csakúgy, mint múlt szombaton, ezúttal sem tudta megelőzni a második válogatón győztes Benkő, Beé kettőst.

"Nagyon tisztességes versenyt vívtak, teljesen egyértelművé tették, hogy igen nagy különbséggel jobbak, mint a másik páros, így mindenkinek nyugodt a lelke: aki győzött, annak is, s talán, aki vesztett, annak is. Folytatni kell a munkát, immár csak az olimpiára koncentrálva. Nehéz az erőviszonyokat mérlegelni, de ha abból indulunk ki, hogy a Bauer, Siebel kettős egy nagyon erős mezőnyben ötödik lett az Európa-bajnokságon, akkor most alakult egy ennél a párosnál lényegesebb jobb kajak kettes. Abban bízom, hogy akkor az olimpián is előrébb fognak végezni" - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

"Rajt-cél győzelmet arattunk, kétszáznál indítottunk és az utolsó ötven méteren már nem is kellett teljes erőbedobással lapátolnunk, úgy nyertünk másfél hajóval - magyarázta Beé István. - Boldog vagyok, hogy végre olimpián indulhatok, ezzel egy nagyon nagy, s mégoly régi vágyam teljesült. Elég sokszor bizonyítottam már, igaz, nem csak az olimpiai számokban, hogy a nemzetközi szinten is képes vagyok jó eredményekre. Kétezerben az Euróba-bajnokságon Fehérvári Vincével harmadikok lettünk, és csak a szétlövésben kaptunk ki Kammereréktől az akkori olimpiai válogatón K-2 500-on. Pénteken ezen a távon is szeretnék visszavágni nekik a négy évvel ezelőtti vereségért. Már vasárnapi is nagyon örültem, hiszen mi vagyunk az elsők, akik itthon le tudták győzni Storczékat" - zárta mondandóját a Domino-Honvéd világbajnoka.

"Szerintem az ötszáz a jobbik számunk, igazából a válogatóra is úgy készültünk, ezren alig mentünk pályát - fűzte hozzá új társa, a győri Benkő Zoltán. - Ezért is lesz nagy meccs a holnapi. Bárhogy is lesz, a zsebünkben van már egy szám, ami igazán jó, mi több, megnyugtató érzés."

Pénteken 10 órától a kenu 1000 méteren Joób Márton Vajda Attilával, női K-2 500-on a Paksy Tímea, Benedek Dalma duó a Kovács Katalin, Janics Natasa párossal csap össze, míg a férfiaknál - szintúgy K-2 500 méteren - az olimpiai bajnoki címvédő Kammerer Zoltán, Storcz páros csap össze a Benkő, Beé kettőssel.

a magyar olimpiai csapat biztos tagjai
férfiak, 500 m
k-1: Vereckei Ákos
c-1: Joób Márton
c-2: Kozmann György, Kolonics György

1000 m
k-1: Kökény Roland
k-2: Benkő Zoltán, Beé István
k-4: Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei, Horváth Gábor
c-2: Kozmann, Kolonics

nők, 500 m
k-1: Janics Natasa
k-4: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga.