Világligával melegítenek az olimpiára pólósaink

Vágólapra másolva!
Az athéni olimpia előtt felettébb rangos erőpróbán tesztelheti felkészültségét mind a férfi-, mind a nőivízilabda-válogatott: előbbi először idehaza pénteken és vasárnap, utóbbi két hét múlva az egyesült államokbeli Long Beachben száll medencébe a Világliga keretében.
Vágólapra másolva!

Kemény Dénes tavaly Világliga-győztes s olimpiai bajnoki címvédő együttese rögtön régi riválisával, a szerb-montenegrói válogatottal kezdi a sorozatot, két alkalommal is megmérkőzve a déli szomszéd legjobbjaival a margitszigeti Hajós uszoda 50-es medencéjében. A meghívásos Világliga "magyar" csoportjának további két résztvevőjével, az Egyesült Államokkal és Ausztráliával szintén idehaza, és egyformán két-két alkalommal még júniusban ugyancsak megmérkőznek Benedekék. A hat legjobb gárdát felvonultató szuperdöntőt július 16. és 18. között Long Beachben bonyolítják le.

Míg a férfiaknak most harmadszor, a nőknek első ízben írták ki a Világligát. A leendő olimpiai mezőnyt alkotó válogatottakat két négyes csoportba osztották, Faragó Tamás együttese június 23. és 27. között a kaliforniai színhelyen Ausztrália, Olaszország és Kanada társaságában igyekszik minél jobb eredményt elérni, ami Stieber Mercedes csapatkapitány szerint mindenképpen érmes helyezést kell, hogy jelentsen, de a fő cél az első hely.

Akárcsak a férfiak esetében, ahol is a Kemény-csapat eleve titulusának megtartására törekedve indul. A szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jelenlegi 19 fős keretből 13-an lehetnek ott Athénban, e szempontból is kiemelkedően fontos a Világliga, amelynek záró napjára, de legkésőbb július 21-ére véglegessé válik, hogy kik utazhatnak majd augusztusban a görög fővárosba.

"A Világligában nagyon jó csapatokkal játszhatunk, de igyekszünk mi is jók lenni" - jelentette ki esélylatolgatás gyanánt Kemény Dénes. Azt már Benedek Tibor csapatkapitány tette hozzá, hogy az olimpia előtt 15 tétmeccs, másfél hónap áll rendelkezésére mind a 19 játékosnak, hogy bizonyítsa, ott a helye Athénban.

Faragó Tamás - akinek Martin György szövetségi elnök bejelentése szerint az e hónap végén lejáró szövetségi kapitányi megbízatását 2005 végéig meghosszabbították - arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban kiváló csapatokkal hangolhatnak az olimpiára, ahol most először vehet részt a magyar nőivízilabda-válogatott.