Vágólapra másolva!
Míg az előző szezonban tizenegy magyar futballista szerepelt a négy legrangosabb európai bajnokság valamelyikében, idén jelen állás szerint hárommal több játékosnak lesz lehetősége erre. Az átigazolási időszakból még közel egy hónap hátra van, de a 2011-2012-es szezon hamarosan kezdetét veszi, ezért a felkészülési időszak történései alapján megpróbáljuk összefoglalni, milyen esélyei vannak a csapatba kerülésre a topligák magyarjainak.

A négy legrangosabb európai liga közül a Bundesliga rajtol leghamarabb, és alkalmasint ebben a ligában lehet majd a legtöbbször magyar focistával találkozni. Olyan klub is akad (egyedüliként a topligákban), ahol két magyar is szerepel: a Mainz keretéhez tartozik Szalai Ádám és Stieber Zoltán is.

Igaz, Szalai a tavasszal elszenvedett súlyos sérülése miatt egy ideig még biztosan nem játszhat, Stieber ugyanakkor a jelek szerint beverekedte magát a kezdő tizenegybe, pedig a nyáron igazolt középpályásnak komoly konkurenciája van a csapaton belül.

A mainziak már két tétmeccsen is túl vannak, és a két hátvéd, Niko Bungert valamint Bo Svenvsson mellett csak Stieber játszotta végig mindkét mérkőzést (a Zweibrücken elleni kupameccsen nem eredeti posztján, a középpálya bal oldalán, hanem a jobbszélen szerepelt).

Stieberen kívül még egy magyar számít alapembernek Bundesliga-klubjában. A Stuttgartban Hajnal Tamás kezdő volt a Wehen Wiesbaden elleni kupamérkőzésen, melyen a magyar középpályás gólpasszt is adott - úgy tűnik, Bruno Labbadia neki szánja a karmesteri szerepkört.

Nem lépett ugyan pályára a múlt hét végén a Német Kupában a Hamburg játékosa, Nagy Dániel, akitől azonban már az is kellemes meglepetés, hogy leülhetett a kispadra az Oldenburg ellen. A fiatal középpályás az előző idényben a klub tartalékjai között játszott, de immár mezszámot is kapott a felnőttek között, és a felkészülési mérkőzéseken is rendre becserélték. A szezon nagy részét várhatóan a második csapatban tölti, de van esélye rá, hogy bemutatkozhasson a Bundesligában.

A Werder Bremen keretéhez tartozó Futács Márkónak viszont a brémaiaknál aligha: az előző idényt kölcsönben az Ingolstadtnál töltő csatár nem kapott mezszámot, jelenleg a Ferencváros második csapatával készül, és bár szerződése még egy évig érvényes, a sportigazgató, Klaus Allofs szerint meg akarnak válni tőle,

Két cserekapus és két irányító az angol élvonalban

A Premier League-ben két klubnál is magyar cserekapus vár beugrásra. Bogdán Ádám már megszokhatta ezt a szerepkört, hiszen gyakorlatilag két éve ő a finn Jussi Jääskeläinen tartalékja a Bolton Wanderersnél, és alaphelyzetben csak akkor kerül be a csapatban, ha rutinos kollégája megsérül, vagy kiállítják. Az észak-amerikai túrán két meccsen kapott lehetőséget (az Orlando City ellen végig, a Tampa Bay ellen pedig egy félidőn keresztül), és a Bradford City elleni felkészülési meccsen is ő védett, de továbbra is második számú kapusnak számít. Ugyanebben a helyzetben van a Fulhamnél Somogyi Csaba, akinek azonban már ez is hatalmas eredmény, hiszen ezt megelőzően a magyar másodosztályban, a REAC-ban védett. Londonba igazolását elsősorban a Fulham holland edzőjének, Martin Jolnak köszönhette, aki egyértelműen második számú kapusnak igazolta, miután a korábban ezt a helyet betöltő David Stockdale-t kölcsönadták az Ipswich Townnak. A múlt heti, RNK Split elleni Európa Liga-mérkőzésen már a 19-es mezszámot kapó Somogyi ült a kispadon, az ausztrál Mark Schwarzer tartalékjaként.

Egyelőre igen csak messze van az első csapattól a Newcastle United védője, Kádár Tamás, aki az előző szezonban sokat volt sérült, és mindössze két ligakupa-meccsen játszott. Immár teljesen egészséges, ennek ellenére nem veszik őt számításba az első csapatnál, a klub amerikai túrájára sem vitték el, sőt, a tartalékcsapat keretébe sem került be a legutóbbi, Gateshead elleni felkészülési találkozón. Angol lapértesülések szerint Kádár több angol klub is szívesen kölcsönvenné (például korábbi csapata, a Huddersfield Town), de a holland Heerenveen is érdeklődik iránta.

A legnagyobb esélye a magyar játékosok közül arra, hogy az új idényben pályára lépjen a Premier League-ben, Gera Zoltánnak és Buzsáky Ákosnak van. Utóbbi a Queen's Park Rangersszel feljutott a legjobbak közé, és bár a nyár elején sérüléssel bajlódott, a legutóbbi felkészülési meccseken már játszott. A QPR jelenleg Olaszországban edzőtáborozik, ahol Buzsáky a Cesena elleni találkozón negyedórát kapott, majd a bergamói hármas tornán (ahol az Atalanta és a portugál Sporting Braga volt az ellenfél, és minden meccs 45 perces volt) több mint 60 percet töltött a pályán. Buzsákyt alapvetően középső támadó középpályásként veszik számításba, és a csapatba kerülésért a nyáron érkezett rutinos Kieron Dyer lehet a fő vetélytársa.

Valószínűleg az előző szezonban jóval több játéklehetőségre számíthat Gera is, aki kedden írta alá szerződését a West Bromwich Albionhoz, és ugyan bokaműtétje után várhatóan csak szeptember közepén kezdhet edzeni, a WBA szakmai stábja azonban a nyilatkozatok alapján nagyra tartja a magyar játékost, és vélhetően nem azért hozták vissza a klubhoz Fulhamtól, hogy aztán a kispadra ültessék.

Forrás: AFP/Glyn Kirk

Rudolfnak dél-amerikai triót kellene kiszorítania

A spanyol bajnokság magyar légiósai sem állnak rosszul a várható játéklehetőség tekintetében. Pintér Ádám munkaadója, a Real Zaragoza eddig még csak egy felkészülési meccset játszott, de a West Ham United ellen a válogatott játékos a kezdő tizenegyben szerepelt, mégpedig középhátvédként. Mivel a zaragozaiak a nyáron egy középső védőtől megváltak Jirí Jarosík személyében, új pedig még nem érkezett, így Pintérnek minden esélye megvan arra, hogy alapemberré váljon.

Vadócz Krisztiánnak már nehezebb a helyzete az Osasunában, mivel nagyobb a konkurencia, annak ellenére is, hogy a pamplonaiak a középpályára még senkit sem igazoltak. A magyar középpályás mellett szól ugyanakkor, hogy több poszton is bevethető, ami a legutóbbi, Lazio elleni felkészülési meccsen is meglátszott. Vadócz ugyanis itt először támadó középpályást játszott, majd a szünet után hátrébb húzódott a védelem elé. A válogatott focista mindenesetre a felkészülési meccsek többségén szerepelt, ám a jelek szerint a csapat trénere, José Luis Mendilibar igyekszik az utánpótlásból felkerült két játékosnak, David Timornak és Xavier Anunziatának is lehetőséget adni, és Pamplonában büszkék arra, hogy számítanak a saját nevelésű labdarúgókra.

Az olasz bajnokságot tekintve viszont nincsenek ilyen jó híreink, igaz, Rudolf Gergely csapata, a Genoa még csak nemrég kezdte meg a felkészülést. A klub ugyanakkor a nyáron három csatárt is szerződtetett: a brazil Zé Eduardót a Libertadores-kupa-győztes Santostól 4,5 millió euróért vették meg, az argentin Lucas Prattóért a Boca Juniorsnak fizettek 2,8 milliót, míg az uruguayi, de olasz útlevéllel is rendelkező Sebastián Ribas az előző idényben 23 gólt ért el a francia másodosztályú Dijonban. Mivel Rodrigo Palacio valószínűleg marad, így Rudolfnak a fenti négy támadóból kellene hármat kiszorítania, mivel Alberto Malesani a kétcsatáros játék híve. A magyar támadó az eddigi két edzőmeccsen egyaránt a hajrában állt be csereként.

De ő legalább játszott, ellentétben a nyáron a Haladásból a Palermóba igazolt Simon Ádámmal, aki az FC Thun elleni Európa Liga-selejtezőn a keretbe sem fért be, és előtte a Siena elleni edzőmeccset is a kispadról nézte végig. A védekező középpályás egyedül az Oltrisarco elleni felkészülési mérkőzésen szerepelt, amelyen gólt is szerzett - az összecsapás komolyságát jelzi, hogy a Palermo 18-0-ra nyert. A szicíliaiak általában két védekező középpályással állnak fel, és Simonnak három közvetlen vetélytársa van: Antonio Nicerino (2008 óta a klub játékosa, közel 150 Serie A-s meccsel a háta mögött), Giulio Migliacco (ő 2007 óta szerepel Palermóban, több mint 170 élvonalbeli találkozója van), valamint a 18 éves ghánai Afriyie Acquah (őt a klub korábbi sportigazgatója, Walter Sabatini Michael Essienhez hasonlította).

www.global-soccer.eu