Argentina sírva ünnepel, Messi hősként vonul vissza

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Döntő, finálé, Argentína-Franciaország, Argentína, Franciaország, 2022.12.18.
Argentina's forward #10 Lionel Messi (2ndR) celebrates with teammates winning the Qatar 2022 World Cup final football match between Argentina and France at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 18, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében a címvédő francia válogatott több mint egy órán keresztül kapura sem lőtt az argentin csapat ellen. Az első félidőben Lionel Messi történelmi 11-es gólt lőtt, majd Ángel Di Maria növelte a dél-amerikai csapat előnyét, és úgy tűnt, ez lesz minden idők egyik legsimább vb-döntője. A második félidő hajrájában aztán a franciák Kylian Mbappé tizenegyesével szépíteni tudtak, majd másfél perccel később Mbappé lőtt egy csodagólt, ezzel pedig hosszabbításra mentette a meccset. A ráadásban a hétszeres aranylabdás Messi ismét előnyhöz juttatta Argentínát, azonban egy újabb tizenegyessel Mbappé kiegyenlített, így a találkozó 3-3-as végeredménnyel zárult. A tizenegyespárbajban aztán a franciák kétszer is megremegtek, míg az argentinok négy tizenegyest belőttek, ezzel a dél-amerikai csapat története során harmadszor lett világbajnok. 
Vágólapra másolva!

A találkozó előtt már tudni lehetett, hogy akár az argentin, akár a francia válogatott diadalmaskodik a fináléban, a győztes harmadszor foglalhatja el a futballvilág trónját.

A döntő egyik legnagyobb kérdése az volt, hogy Lionel Messi, a dél-amerikai együttes csapatkapitánya megkoronázza-e páratlan pályafutását a világbajnoki aranyéremmel, amelynek megszerzésére másodjára lesz lehetősége a 2014-es, a németek elleni vesztes finálé után.

A meccs előtt csak vb-trófea volt az egyetlen, ami hiányzott Messi gyűjteményéből Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A címvédő franciák kerete sokkal mélyebb és több sztárt vonultat fel annak ellenére, hogy sérülések miatt kulcsemberek egész sorára nem számíthatott Didier Deschamps szövetségi kapitány, így többek között az aranylabdás Karim Benzemára sem.

  • Argentína és Franciaország eddig 12-szer találkozott egymással, a dél-amerikaiak hatszor, az európaiak háromszor győztek, ugyancsak három alkalommal döntetlen született.
  • A meccs előtt összesített gólkülönbség 15-11 volt az argentinok javára, de érdekesség, hogy a francia csapat a három sikerén kívül a másik kilenc találkozón csupán egyszer volt eredményes.
  • A mostani finálét megelőzően a vb-ken háromszor találkozott egymással a két csapat: az 1930-as argentin és a 2018-as francia siker között 1978-ban a dél-amerikaiak 2-1-re nyertek a számukra hazai rendezésű esemény csoportkörében.
  • A francia csapat negyedik vb-fináléjára készült, 1998-ban és négy éve győzni tudott, míg 2006-ban 11-esekkel alulmaradt Olaszországgal szemben.
  • Az argentin válogatott ötödször szerepelhetett a döntőben, de ugyanúgy két világbajnoki címe van: 1978-ban és 1986-ban magasba emelhette a trófeát, viszont 1930-ban és 2014-ben alulmaradt a végső összecsapáson.

Lionel Messi már a pályára lépésével is rekordot állított fel, ugyanis a döntő volt a 26. vb-mérkőzése, amivel maga mögött hagyta a német Lothar Mattäust.

Messi és Mbappe kézfogója a meccs előtt Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az argentinok kezdték kezdték támadó szellemben a meccset, de erre valamelyest számítani lehetett, miután Ángel Di Maria először kezdett az egyenes kieséses szakaszban. Az első lövésre az ötödik percig kellett várni, ekkor Alexis Mac Allister 22 méteres bombáját a francia csapatkapitány Hugo Lloris magabiztosan fogta, három perccel később pedig Rodrigo De Paul próbálkozott egy átlövéssel, ami megpattant Raphael Varane lábán, de az iránytváltoztatott labda elcsorgott a bal oldali kapufa mellett.

A tizedik percben egy pillanatra megijedtek a franciák.

Egy kapu előtt kavarodás közben Dayot Upamecano rálökte Cristian Romerót a kapuból kifutó Llorisra, aki az esetet követően percekig a földön maradt, de a franciák bombaformában lévő kapusa folytatni tudta a játékot.

Llorisnak minden bizonnyal beszorult a levegő a bordái közé Forrás: AFP/Jewel Samad

A folytatásban is az argentinok domináltak, akik 17. percben újabb nagy helyzetet hagytak ki. Messi indította a jobb szélen De Pault, aki középre lőtt, az érkező Di Maria pedig 13 méterről teljesen tisztán lőhetett, de rosszul találta el a labdát, ami így méterekkel a kapu fölé szállt.

A franciák kis túlzással a 20. percben jöttek át először a félpályán. Az első lehetőségük Antoine Griezmann balról benyesett szabadrúgása után adódott, amelyre Olivier Giroud robbant be, de a hatméteres fejese elment a kapu fölött.

A 22. percben felrobbant a Luszail Stadion, ugyanis tizenegyest kapott Argentína.

Di Maria kapott remek indítást a bal szélen, egy az egyben megverte Ousmane Dembélét, aki ezt követően egy szerencsétlen mozdulattal buktatta az argentin szélsőt, Szymon Marciniak játékvezető pedig azonnal a büntetőpontra mutatott. A labda mögé természetesen Messi állt oda, aki higgadtan a kapu bal oldalába gurított a jobbra mozduló Lloris mellett.

  • Ezzel a góllal Messi lett az első olyan játékos, aki a vb-csoportkörben, a 16 között, a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben is betalált.
Messi történelmet írt a vb-döntős góljával Forrás: Getty Images/Dan Mullan

Az argentinok gólja után semmit sem változott a játék képe,

továbbra is a dél-amerikaiak domináltak, akik aztán a 36. percben lenullázták a franciák védelmét.

Egy labdaszerzés után Messi adott körömpasszt Julian Alvareznek, aki egyből indította a félpályáról kiugró Alexis Mac Allistert, aki egy az egyben mehetett Llorisra, de lövés helyett a túloldalon érkező Di Maria elé tálalt, és ő közelről a kapuba belsőzött.

  • 1930 és 2018 között 74 gól született a vb-döntőkön, ezek közül csak kettőt lőtt olyan játékos, aki 34 évnél idősebb volt. A katari vb-döntőben mindkét találatot 34 évnél idősebb játékos szerezte.
Di Maria elsírta magát a gólja után Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A második argentin gól sokkolta a franciákat, Didier Deschamps szövetségi kapitányt pedig cselekvésre kényszerítette. A 41. percben lehozta Giroud-t és azt a Dembélét, akiből Di Maria bohócot csinált az első félidőben, a helyükre pedig Randal Kolo Muanit és Marcus Thuramot küldte pályára.

Deschamps-nak a szünetben mindenképpen át kellett alakítania a csapatát, ugyanis a francia válogatottnak az első félidőben nem volt kapura lövése, se labdaérintése az argentin tizenhatoson belül.

A második félidő eleje a sem a franciákról szólt, továbbra is az argentinok diktálták a tempót, akik a 49. percben növelhették volna az előnyüket. A meccs legjobbja, Ángel De Maria bal oldali beadására De Paul érkezett a jobb oldalon, a tizenhatos csücskéről ráfordulásból lőtt, de a labda pont Lloris kezébe ment.

Lloris próbálta meccsben tartani a franciákat Forrás: AFP/Jack Guez

A folytatásban sem találták a franciák a játék ritmusát, akiknek egy órányi játék után még kapura lövésük sem volt a meccsen, az argentinok ellenben továbbra is a lubickoltak. Az 59. percben Julián Álvarez közeli lövését kellett védenie Llorisnak, négy perccel később pedig Mac Allister léphetett volna ki ziccerben, de a francia kapus remek ütemben érkezett ki, és megkaparintotta a labdát az argentin középpályás elől.

A franciák első feljegyezhető lehetőségére a 68. percig kellett várni.

Antoine Griezmann bal oldali szögletére Kolo Muani robbant be a rövid oldalon, de a fejesét nem tudta kapura irányítani, így a labda négy méterrel mellé ment.

A 71. percben Kylian Mbappé is megvillantott valamit.

A Pari Saint-Germain támadója kapott labdát a bal oldalon, becselezte magát középre, majd 17 méterről nem sokkal bombázott a kapu fölé.

Mbappénak sokáig semmi sem sikerült a mérkőzésen Forrás: AFP/Jewel Samad

A franciák teljesen tompák voltak, az argentin szurkolók pedig a 78. percben elkezdtek hangosan ollézni.

Nem sokkal később azonban elhallghattak, ugyanis a semmiből visszajöttek a meccsbe a franciák.

Kolo Muani kapott egy átadást, kapura tört, majd Nicolas Otamendi szorításában elesett, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Mbappé állt oda, és a jobb alsó sarokba bombázott.

A 82. percben aztán jött a hidegzuhany az argentinoknak.

Messi labdavesztése után megindultak a franciák. Adrien Rabiot felívelését Mbappé fejelte le Marcus Thuramnak, aki azonnal visszatette a labdát Mbappé elé, aki 13 méterről, kapásból kilőtte a bal alsó sarkot.

  • Mbappé hét gólt lőtt ezen a világbajnokságon, ami a brazil Ronaldo 2002-es teljesítménye (8) óta a legtöbb gól, amit egy játékos egy világbajnokságon elért.
  • Mbappé pályafutása harmadik gólját szerezte világbajnoki döntőben, ezzel olyan legendákhoz csatlakozott, mint a francia Zinedine Zidane, a brazil Vava, az angol Geoff Hurst, vagy a brazil Pelé.
  • Mbappé 97 másodperc alatt két gólt lőtt, így a brazil Ronaldo (2002) óta ő az első játékos, aki duplázni tudott egy világbajnoki döntőben.
Mbappé sokkolta az argentinokat a második csodagóljával Forrás: AFP/Franck Fife

A franciák egyenlítése után az argentinok teljesen megzavarodtak, így a hajrában már egyértelműen a címvédő ment a győzelemért, az a dél-amerikai csapat pedig próbálta kivédekezni a meccset a hosszabbításig.

A találkozó végén a játékvezető hét percet hosszabbított, ez idő alatt mindkét csapat megnyerhette volna a meccset. A 94. percben a csereként beállt Eduardo Camavinga visszakészített labdáját Rabiot bombázta tíz méterről kapura, de Emiliano Martínez védeni tudta a bal alsó sarokba tartó lövést.

A 97. percben aztán Messi mehetett volna a mennybe.

A hétszeres aranylabdást kapott egy átadást a kapu előterében, 19 méterről félelmetes erejű bombát eresztett meg, de Lloris hatalmasat nyújtózva kiütötte a labdát a léc alól, így jöhetett a hosszabbítás.

Lloris hatalmas bravúrja a rendes játékidő végén Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Érdekesség, hogy a legutóbbi öt világbajnoki döntőből négy hosszabbításba torkollott, ugyanannyi, mint az előző 16 döntőből összesen.

A ráadás első felvonása mindkét fél részéről óvatos játékot hozott, a 105. percben aztán az argentinok kihagytak egy hatalmas ziccerét. Egy szép kombináció végén Messi játszott a csereként beállt Lautaro Martínez elé, aki ziccerbe került, de a tíz méteres lövését Dayot Upamecano becsúszva blokkolni tudta. Egy perccel később ismét Martínez lehetett volna az argentinok hőse, de Acunától kapott gyönyörű kiugratást követően kapu mellé lőtte a ziccerét.

Lautaro Martinez rengeteg ziccert kihagyott a vb-n Forrás: AFP/Franck Fife

A fordulás után aztán támadásban maradtak az argentinok, a 108. percben pedig Messi újra betalált.

Egy gyönyörű kombináció végén Enzo Fernández tálalt Lautaro Martínez elé, aki a ziccerét közelről Llorisba bombázta, a kipattanóra azonban Messi érkezett, aki három méterről a kapuba kotorta a labdát.

  • Ez volt Messi 13. gólja a világbajnokságok történetében, ezzel megelőzte a brazil Pelét (12), utolérte a francia Just Fontaine-t (13), így már csak a német Gerd Müller (14), a brazil Ronaldo (15) és a német Miroslav Klose (16) van előtte az örök vb-rangsorban.
  • 13 góllal és 8 gólpasszal Messi már 21 gólban vállalt főszerepet a világbajnokságok történetében, ez a legtöbb, amit futballista valaha elért.
  • Messinek ez volt pályafutása 100. gólja, amit jobb lábbal lőtt.
Messi elképesztő módon játszott a vb-n Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ekkor úgy tűnt, az argentinok már megnyerik a meccset, azonban a 116. percben újabb elképesztő drámát tartogatott.

Kylian Mbappé tört kapura, 18 méterről lőtt, a bevetődő Gonzalo Montiel karjáról azonban levágódott a labda, a játékvezető pedig habozás nélkül a büntetőpontra mutatott. A labda mögé ezúttal is Mbappé állt oda, aki másodszorra is a kapu jobb oldalába bombázta a labdát.

  • Geoff Hurst óta Mbappé második játékos, aki mesterhármast lőtt egy világbajnoki döntőben. Az angol legenda az 1966-os németek elleni vb-döntőben triplázott.
  • Mbappé több gólt szerzett a vb-döntőkben, mint bármely más játékos a torna történetében.

Ezt követően a franciák mentek előre, és a 123. percben akár meg is nyerhették volna a meccset, de a ziccerbe került Randal Kolo Muani közeli lövését Emiliano Martínez a világbajnokság legnagyobb bravúrjával védeni tudta, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

Emiliano Martínez volt az argentin csapat hőse Forrás: AFP/Odd Andersen

A franciák kezdték a tizenegyespárbajt.

  • Mbappé kezdte, aki a mérkőzés során már harmadszor lőtt a kapu jobb oldalába. Ezt követően Messi érkezett, aki higgadtan a kapu bal oldalába lőtt a kiváró Lloris mellett, 1-1.
  • A második francia lövő Kingsley Coman volt, akinek a jobbra tartó lövését Martínez simán védte. Az argentinok részéről a büntetőre beküldött Paulo Dybala érkezett, aki higgadtan a kapu közepébe gurította a balra vetődő Lloris mellett, 1-2.
  • A harmadik francia tizenegyest Aurélien Tchouaméni végezte el, Martínez érezte az irányt, de nem volt szüksége a hárításra, mert a francia játékos nem találta el a kaput, jócskán mellé lőtt. Az argentinoktól Leandro Paredes érkezett, aki a jobb alsóba lőtt, 1-3.
  • A negyedik francia tizenegyest Randal Kolo Muani bevágta középre a léc alá. Az argentinoknál Gonzalo Montiel érkezett, aki higgadtan a jobb alsóba gurított a balra vetődő Lloris mellett (2-4), ezzel Argentína megnyerte története harmadik világbajnoki címét.

Az argentin csapat hatodik vb-döntőjéből a harmadikat nyerte meg, míg a francia a negyedik fináléján a másodikat veszítette el, ráadásul mindkettőt 11-esekkel.

1. félidő
41Ousmane Dembele
41Olivier Giroud
36Angel Di Maria
36Alexis Mac Allister
36
23Lionel Messi
1
2. félidő
124
121Randal Kolo Muani
121Jules Kounde
121Kylian Mbappe
121Kingsley Coman
121Aurelien Tchouameni
121Lionel Messi
121Emiliano Martinez
121Nicolas Tagliafico
121Paulo Dybala
121Leandro Paredes
121Gonzalo Montiel
120
120
120
120
120
120
120
120
118Kylian Mbappe
116Alexis Mac Allister
116Gonzalo Montiel
114Leandro Paredes
113Raphael Varane
108Lionel Messi
108
106
106
102Julian Alvarez
102Rodrigo De Paul
99
98Marcos Acuna
96Adrien Rabiot
95Olivier Giroud
91Nahuel Molina
91
87Marcus Thuram
82
81Kylian Mbappe
81Marcus Thuram
80Kylian Mbappe
80
71Antoine Griezmann
71Theo Hernandez
71
64Angel Di Maria
55Adrien Rabiot
53
52Enzo Fernandez
46
Összeállítások
Argentína4-3-3
Franciaország4-3-3
Football Pálya
24
Enzo
Fernandez
10
Lionel
Messi
20
Alexis
Mac Allister
23
Emiliano
Martinez
26
Nahuel
Molina
13
Cristian
Romero
19
Nicolas
Otamendi
3
Nicolas
Tagliafico
7
Rodrigo
De Paul
9
Julian
Alvarez
11
Angel
Di Maria
1
Hugo
Lloris
5
Jules
Kounde
4
Raphael
Varane
18
Dayot
Upamecano
22
Theo
Hernandez
7
Antoine
Griezmann
8
Aurelien
Tchouameni
14
Adrien
Rabiot
11
Ousmane
Dembele
9
Olivier
Giroud
10
Kylian
Mbappe

Argentína

Kezdők
24Enzo Fernandez
52
10Lionel Messi
121
108
23
20Alexis Mac Allister
116
36
23Emiliano Martinez
121
26Nahuel Molina
91
13Cristian Romero
19Nicolas Otamendi
3Nicolas Tagliafico
121
7Rodrigo De Paul
102
9Julian Alvarez
102
11Angel Di Maria
64
36
1Franco Armani
12Geronimo Rulli
2Juan Foyth
4Gonzalo Montiel
121
116
5Leandro Paredes
121
114
6German Pezzella
8Marcos Acuna
98
14Exequiel Palacios
15Angel Correa
16Thiago Almada
17Alejandro Gomez
18Guido Rodriguez
21Paulo Dybala
121
22Lautaro Martinez
25Lisandro Martinez
Cserék

Franciaország

Kezdők
1Hugo Lloris
5Jules Kounde
121
4Raphael Varane
113
18Dayot Upamecano
22Theo Hernandez
71
7Antoine Griezmann
71
8Aurelien Tchouameni
121
14Adrien Rabiot
96
55
11Ousmane Dembele
41
9Olivier Giroud
95
41
10Kylian Mbappe
121
118
81
80
16Steve Mandanda
23Alphonse Areola
2Benjamin Pavard
3Axel Disasi
6Matteo Guendouzi
12Randal Kolo Muani
121
13Youssouf Fofana
15Jordan Veretout
17William Saliba
20Kingsley Coman
121
24Ibrahima Konate
25Eduardo Camavinga
26Marcus Thuram
87
81
Cserék

Töltse le az Origo Sport applikációt, hogy követni tudja élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit. És kövesse velünk a vb híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!