Két walesi is bekerült az UEFA álomcsapatába, de egyikük sem Bale

Kimmich, Boateng
Vágólapra másolva!
A franciák is két játékost adtak, a németek pedig hiába vannak hárman, van egy nemzet, amelyik még rajtuk is túl tesz.
Vágólapra másolva!

Az Európa-bajnokság végeztével az UEFA nyilvánosságra hozta a torna álomcsapatát. Nagy meglepetés nincs benne, kicsi viszont akad. A legjobb tizenegy összeállítói valószínű, hogy csak az elődöntőknél kapcsolódtak be a meccsek követésébe, ugyanis a csapatban csak a legjobb négybe jutó nemzetek fiai kaptak helyet.

Legtöbben az Európa-bajnok portugál csapatot képviselik, és bármelyikük jelölésébe nehéz szívvel kötnénk bele. A kapus Rui Patríció a döntőben is brillírozott, Pepe szinte hibátlanul játszott az egész tornán, és Raphael Guerreiróra sem lehetett panasz.

A negyedik pedig nem is lehet más, mint Cristiano Ronaldo,

aki ha nem is élete tornáját játszotta, de csak rúgott három gólt és adott ugyanannyi gólpasszt.

Hátul stabil

A védelem másik két tagja a német válogatottból érkezik, középre az egy meccset sérülés miatt kihagyó, egyébként valóban remeklő (a nyolcaddöntőben még gólt is szerző) Jerome Boateng, jobb szélre pedig az Eb egyik nagy felfedezettje, a 21 éves Joshua Kimmich került, míg a középpályán a kiválóan szervező Toni Kroos jut szóhoz.

Kimmich és Boateng Forrás: AFP/Denis Charlet

Ezzel a csapat nagyja már meg is van, maradt még négy hely, amin Wales és Franciaország osztozik igazságosan. Az elődöntőig csodaszépen menetelő britektől az éppen a legfontosabb meccset, a portugálok elleni elődöntőt kihagyó, egy gólja mellett négy gólpasszt kiosztó assziszt király, Aaron Ramsey, valamint a válogatott motorjának számító Joe Allen került be.

Hivatalosan is a legjobb:

Elől gyors

A döntőben elvérző francia csapatból is ketten kerültek be a legjobbak közé. A hat találatával Eb-gólkirály Antoine Griezmann helye megkérdőjelezhetetlen, a torna elején parádézó, az egyenes kieséses szakaszban már nem annyira villogó, de azért csak három gólig és két gólpasszig jutó Dimitri Payet helye, ha nem is betonbiztos, de elfogadható.

Rendben, legyen Payet:

Az UEFA Eb-álomcsapata: Rui Patrício (portugál) - Joshua Kimmich (német) Jerome Boateng (német) Pepe (portugál), Raphael Guerreiro (portugál - Toni Kroos (német), Joe Allen (walesi) - Antoine Griezmann (francia), Aaron Ramsey (walesi), Dimitri Payet (francia) - Cristiano Ronaldo (portugál)

A jelölő bizottság

A fenti 11-et az UEFA 13 tagú technikai delegációja állította össze, amit nem kis nevek alkotnak. Íme a veretes névsor: Ioan Lupescu, Sir Alex Ferguson, Alain Giresse, David Moyes, Packie Bonner, Mixu Paatelainen, Savo Milosevic, Peter Rudbaek, Gareth Southgate, Thomas Schaaf, Jean-Francois Domergue, Ginés Meléndez és Jean-Paul Brigger.