Ukrajna legyőzésével rajtolt az Eb-n a világbajnok

Német-Ukrán
Germany's defender Shkodran Mustafi (2ndL) heads the ball next to Ukraine's midfielder Taras Stepanenko (C) during the Euro 2016 group C football match between Germany and Ukraine at the Stade Pierre Mauroy in Villeneuve-d'Ascq near Lille on June 12, 2016. / AFP PHOTO / Denis CHARLET
Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság legjobb félidejét hozta a német-ukrán mérkőzés a C csoportban, a rengeteg helyzetbe, lövésbe, védésbe ugyan kicsit belefáradtak a csapatok a második félidőre, de így is az Eb eddigi legjobb meccsét nyerték meg a világbajnok németek.
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, C csoport
Németország-Ukrajna 2-0 (1-0) - Élő közvetítésünk
Lille, Stade Pierre Mauroy. Vezette: Atkinson (angol)

Németország: Neuer – Höwedes, J. Boateng, Mustafi, Hector – Khedira, Kroos – Müller, Draxler (Schürrle, 78.), Özil – Götze (Schweinsteiger, 90.).Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Ukrajna: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Szidorcsuk, Sztepanenko – Jarmolenko, Kovalenko (Zincsenko, 73.), Konopljanka – Zozulja (Szeleznyov, 66.). Szövetségi kapitány: Mihajlo Fomenko

Gól: Mustafi (19.), Schweinsteiger (92.)
Sárga lap: Konopljanka 68.

A világbajnok edzője, Joachim Löw néhány poszton változtatni kényszerült, a középhátvéd posztjára bekerült a németek kezdőjébe Shkodran Mustafi, a balhátvéd pedig a kölni Jonas Hector lett. A németek továbbra sem hisznek a csatárokban, a center posztján ezúttal Mario Götze szerepelt.

Bár az első komolyabb helyzet az ukránok előtt adódott (egy német labdavesztés utáni centerezésre Jevhen Konopljanka érkezett jól, és a 16-os vonaláról alaposan megtornásztatta Manuel Neuert),

Németország uralta a játékot az első percekben,

és még az első 20 percen belül megszerezte a vezetést is.

Mustafi befejeli a németek vezetőgólját - katt a galériáért! Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alexander Hassenstein

Egy – vélhetően jogtalanul – megadott szabadrúgást lőtt középre Toni Kroos a jobbszélső helyéről, Mustafi megnyerte a fejpárbajt Szerhij Szidorcsukkal szemben, és szép fejessel szerezte meg a vezetést Németországnak. Az albán felmenőkkel rendelkező valenciai középhátvéd 11 válogatottsága alatt már a harmadik gólját szerezte.

Mustafi pár perccel később elveszített egy fontos fejpárbajt, ukrán kollégája, Hacseridi lefejelte a német belső védőt, de Neuer elképesztő bravúrral a felső léc fölé tolta a közelről érkező fejest. Az Eb eddigi legjobb meccse nem lassított ezután sem, a 29. percben újra a németeken volt a sor: Sami Khedira vette le Kroos zseniális labdáját a 16-oson belül, kapura is lőtt, de Andrij Pjatov védte a 10 méteres bombát.

Nagyon feljöttek az ukránok

És már jött is Ukrajna: gyönyörű támadást vezettek, Jarmolenko vezette be a labdát a 16-oson belülre, okosan átette a hosszún érkező Konopljankának, aki ziccerben volt, mégis passzolni akart. A kétségbeesetten kizáró Jerome Boatengről a kapu felé csorgott a labda, de a védő egyensúlyát vesztve is ki tudta bikázni a gólvonalról.

Három perccel később a németek kapujába jutott a labda, de Jarmolenko néhány centivel előrébb helyezkedett az utolsó védőnél, jogosan nem adta meg a játékvezető.

Az első félidő hajrája nyilvánvalóan az ukránoké volt,

bár a német ellencsapásokban is volt veszély, Ukrajna a kapujához szegezte ellenfelét, és nem lett volna meglepetés, ha döntetlennel vonulnak a szünetre.

Rendezte sorait a világbajnok

A második félidő Julian Draxler remek lövése vezette be (Pjatov simogatta szögletre), majd Kroos veszélyes lövése ment kevéssel mellé, azaz a németek rendezték a soraikat a szünetben. Ez persze nem azt jelentette, hogy az ukránok nem vezettek veszélyes támadásokat, de újra a németeknél volt többet a labda, és ha van egy vérbeli centerük (Götze nagyon nem az), talán eredményesebb is lett volna a támadójátékuk.

Csúcsforgalom a német kapu előtt Forrás: AFP/Denis Charlet

Kicsit lelassult a meccs a 60. perc környékén, a mezőnyben továbbra is emberül gyűrték egymást a felek, de a kapuk kevésbé forogtak veszélyben, mint korábban.

A hajrához közeledve kezdett kifogyni a szufla az ukránokból,

az utolsó negyedóra kezdetén már jól láthatóan Németország irányított, és sokszor hosszú percekig megtartotta a labdát Ukrajna térfelén.

A németek körbelövöldözték Pjatov kapuját, de gólt nem tudtak szerezni, így végig izgalmas volt a meccs, habár érződött, hogy az ukránok teljesen elkészültek az erejükkel a végtelenül magabiztos (és labdabiztos) németek üldözése közben.

Elkészültek az erejükkel az ukránok

Az utolsó percekben már át sem lépték a felezővonalat az ukránok, érett a mindent eldöntő második gól, de Pjatov kivédte Özil ziccerét, a csereként beállt Schürrle pedig elmérte a bal alsó sarkot. A németek megsajnálták ellenfelüket, Mustafi ukrán ziccert hozott össze egy rosszul hazafejelt labdával, de Neuer résen volt, és menteni tudott.

Manuel Neuer megingathatatlanul magabiztos Forrás: AFP/Francois Lo Presti

A 92. percben aztán csak összejött a második gól: egy ukrán szögletnél lekontrázták ellenfelüket a németek, Özil elviharzott a bal szélen, tökéletesen tette át a labdát a hosszún érkező, csereként beállt Bastian Schweinsteigernek, aki simán passzolt a kapuba. Iskolajáték.

A németek végül annak ellenére megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, hogy Ukrajnának bőven volt elég helyzete egy döntetlenhez. A nyitómeccs tapasztalatai alapján

a világbajnoknak is bőven van még hova javulnia,

mert a támadójátéka nem elég gördülékeny, és nagyon hiányzik a 16-oson belüli jelenlét egy vérbeli centertől.

Nézegessen statisztikákat a meccsről az Opta jóvoltából.