Ma hajrá, németek a magyar továbbjutásért

Mario Götze,  Guzmics Richárd, foci
Germany's Mario Goetze (C) vies with Hungary's Richard Guzmics (R) and Adam Lang during a UEFA EURO 2016 friendly football match Germany v Hungary in Gelsenkirchen on June 4, 2016. Marius Becker / dpa / AFP
Vágólapra másolva!
Hétfőn az angol válogatott nem tette meg azt a szívességet, hogy legyőzze Szlovákiát a magyar csapat biztos továbbjutásához, azonban máris itt a következő esély: ha Németország legyőzi Észak-Írországot, akkor Bernd Storck csapata biztosan ott lesz a nyolcaddöntőben. 
Vágólapra másolva!

A világbajnok németek a nyolcaddöntőbe kerülés szempontjából már kényelmesnek mondható helyzetben vannak, ám már csak a csoportelsőség miatt is nyerni akarnak az északírek ellen kedden, a labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának zárókörében, amelyben a lengyelek a már kiesett Ukrajna ellen biztosíthatják be történelmi továbbjutásukat.

Nem az igazi a német támadójáték

Joachim Löw csapata két forduló után négy ponttal vezeti a csoportot, a játékosok eddigi teljesítménye viszont egyelőre nem győzte meg a szurkolókat. Elsősorban a támadójátékot, különösen a csatárok teljesítményét éri kritika, kiemelve, hogy az együttes eddigi két gólját egy védő, Shkodran Mustafi és egy középpályás, Bastian Schweinsteiger szerezte.

A gyengébb csatárjáték miatt Thomas Müller, a Bayern München támadója kapta a legtöbb kérdést az újságíróktól. A 26 éves futballista pályafutása legeredményesebb klubszezonján van túl, összesen 32 gólt szerzett, és 12 gólpasszt adott, az Eb eddigi két meccsén azonban még helyzetbe sem igazán tudott kerülni.

Thomas Müller (13) gól szerzett a magyarok elleni felkészülési meccsen is Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem lesz gólparádé

„Természetesen szeretnék gólt szerezni, de ahogy mondtam már korábban, nem ez jár elsősorban a fejemben.

– mondta az Eb-selejtezőkön kilencszer eredményes Müller, hozzátéve: úgy véli, hogy egy-két héten belül a saját szempontjából is sokkal boldogabb meccsekről kell majd beszélnie.

„Nem számítok gólparádéra kedden. Tudjuk, hogy ellenfelünk az utolsó pillanatokig keményen védekezni fog” – véli Müller.

Az északírek nem félnek

A német együttes már csak azért sem számíthat könnyű találkozóra, mert Észak-Írország az Ukrajna elleni sikerrel három ponttal áll, és közel került ahhoz, hogy továbbjusson a csoportból, egy keddi döntetlen pedig azt jelenthetné, hogy a négy legjobb csoportharmadik egyikeként végez.

– jelentette ki Jamie Ward, az északír csapat középpályása.

Jamie Ward optimista a német meccs előtt Forrás: AFP

A két válogatott eddig 14-szer játszott egymással, ezek közül kilenc volt tétmeccs. Utóbbiakon öt német siker mellett két-két északír győzelem és döntetlen született.

Ha esetleg a németek mégsem győznék le az északíreket, a magyar csapat számára még akkor is bőven van fix esély a továbbjutásra.

Nem nyerhetnek a csehek

A D csoportban is akad egy biztos esély: ha a csehek nem győzik le a törököket, akkor nem lehet nálunk jobb a csoport harmadik helyezettje. Ha addig még mindig nem nyugodtunk meg, akkor ebben a csoportban kedden este 9 órakor lesznek az utolsó kör meccsei.

Nem kell az ír bravúr

Az E csoportban az Olaszország–Írország és Belgium–Svédország meccsre kerül sor az utolsó fordulóban. A biztos továbbjutásunk – ha addigra még mindig nem dőlt volna el – akkor érvényesül, ha sem az írek, sem a svédek nem tudnak győzni esélyesebb ellenfelükkel szemben.

Ha a svédek és a belgák is veretlenek maradnak, nyert ügyünk van Forrás: AFP/Pascal Guyot

Végezetül, ha nagyon nagy balszerencsénk van – ahogy a selejtezőkön a legjobb 3. helyezett státuszával is volt –, akkor ott van a saját csoportunk. Annyi kell, hogy Izland ne győzze le az osztrákokat, és máris mindegy, mit játszunk Portugáliával. Ha mégis legyőzi, akkor a magyar csapatra marad a döntés: pontot kell szerezni Ronaldóék ellen, de ha ez sem sikerült, a gólkülönbségünknek köszönhetően még mindig továbbmehetünk.

Reméljük, idáig nem jutunk el, mégiscsak kényelmesebb lenne Geráéknak abban a tudatban játszani, hogy a továbbjutást már nem fenyegeti veszély.

Történelmet írnának a lengyelek

A lengyel válogatott a története során még sohasem jutott tovább a csoportkörből, most azonban már nagyon közel van ehhez. Robert Lewandowskiék az északírek elleni sikerrel és a németek elleni döntetlennel négy ponttal állnak, és az utolsó körben a pont nélküli, már kiesett ukránokkal találkoznak.

„Nem értek egyet azokkal, akik szerint ellenfelünk számára már nincs tétje a meccsnek, az ukránok a becsületükért fognak hajtani, mert az nagyon fontos a számukra” – nyilatkozta Hubert Malowiejski, a lengyelek másodedzője.

Lukasz Fabianski áll majd a kapuban Ukrajna ellen is Forrás: AFP/Franck Fife

A lengyel csapatban továbbra is sérüléssel küzd az első számú kapus, Wojciech Szczesny, és elképzelhető, hogy ahogy a németek ellen, ezúttal is Lukasz Fabianski helyettesíti majd.

Az ukrán futballisták ugyan elkeseredettek, ám az eddiginél jobb játékot ígérnek.

„Értjük és sajnáljuk szurkolóink csalódottságát. A célunk, hogy visszanyerjük a bizalmukat, így lépünk pályára” – fogadkozott a védő, Olekszandr Kucser.

Az ukránok csúnyán megégtek az északírek ellen Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Julian Finney

Lengyelország a legutóbbi öt meccsén nem tudott nyerni Ukrajna ellen, a 2014-es vb selejtezőjében kétszer is kikapott aktuális ellenfelétől. A két együttes hét eddigi párharcában három ukrán és két lengyel győzelem született.

C csoport, 3. forduló:
Ukrajna–Lengyelország, Marseille 18.00
Észak-Írország – Németország, Párizs 18.00

A csoport állása: 1. Németország 4 pont (2-0), 2. Lengyelország 4 (1-0), 3. Észak-Írország 3, 4. Ukrajna 0