Mit tegyünk terrortámadás esetén a foci-Eb-n?

Lyon, 2016. június 8. Francia rendőrök és önkéntesek terrorellenes gyakorlatozáson vesznek részt a Place Bellecour téren kialakított szurkolói zónában, Lyonban 2016. június 7-én. A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot június 10. és július 10. között rendezik Franciaországban. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
A Terrorelhárítási Központ gyakorlati útmutatót adott ki a Franciaországba utazó szurkolóknak, amiben a vészhelyzetek elkerülésére, illetve túlélésére adnak tanácsokat, ha bekövetkezne a legrosszabb.
Vágólapra másolva!

A Terrorelhárítási Központ (TEK) a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokra emlékeztetve kiemelt figyelemmel fogja követni a június 10-én kezdődő foci-Eb eseményeit, írja közleményében a szervezet. A TEK munkatársai az Európa-bajnokság idején szorosan együttműködnek a francia hatóságokkal, de hangsúlyozzák, hogy a tornára utazó szurkolók biztonságáért a rendezők felelnek.

Mit tegyünk, hogy ne legyen baj?

Általános és szinte triviálisan kézenfekvő módszereket ajánl a TEK, amelyeket azonban hajlamosak a szurkolók figyelmen kívül hagyni, pedig ezek betartása nagyban növelheti a szurkolók biztonságát.

Először is javasolják, hogy a kiutazás előtt mindenki regisztráljon a Konzuli Szolgálatnál, ami a magyar csapat három csoportmérkőzésének a helyszínén,

azaz Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban is állandó és mobil képviselettel lesz jelen.

Különösen fontos, hogy valamennyi, a rendezők által megszabott biztonsági előírást betartsanak a szurkolók. Kerüljék a nyilvános tömegrendezvényeket (utcai kivetítők, szurkolói csoportok). Ez meglehetősen életszerűtlennek hangzik egy foci-Eb-n, itt nyilván arról van szó, hogy az ellenőrzött szurkolói zónákon kívül lehetőség szerint kerüljék a nagy tömeget.

Legyen feltöltve a telefonunk, a gyorshívó listába pedig mentsük le a 112-es nemzetközi segélyhívó-számot, illetve a fontos telefonszámokat.

Ha bekövetkezne a legrosszabb

A TEK-nek a terrorhelyzetekre is vannak tanácsai. Így, ha gyanús tárgyat, autót, gyanúsan viselkedő embert látunk, értesítsük a legközelebbi rendfenntartót, és semmi esetre se cselekedjünk önállóan.

Terrorcselekmény esetén első a menekülés,

ha ez nem sikerül, akkor próbáljunk meg elrejtőzni. Amennyiben sikerül kijutnunk a veszélyzónából, kezeinket jól láthatóan felemelve, a hirtelen mozdulatokat mellőzve közelítsük meg a rendőri erőket.

Objektum kiürítése (például bombariadó) esetén ne csoportosuljunk a bejáratnál és annak közvetlen környezetében, távolodjunk el onnan minél messzebbre. Lehetőség szerint segítsük a veszélyhelyzet felszámolásában érintett hatóságok munkáját információival.