Miért nem működött a tiki-taka?

Horvátország-Spanyolország euro 2016 foci eb GÓL 1:1
BORDEAUX, FRANCE - JUNE 21: Nikola Kalinic of Croatia scores his team's first goal past David de Gea of Spain during the UEFA EURO 2016 Group D match between Croatia and Spain at Stade Matmut Atlantique on June 21, 2016 in Bordeaux, France. (Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A spanyolok elaltatták magukat a horvátok elleni Eb-meccsen, de a vereséghez pech is kellett, és az, hogy a horvátok élesebbek legyenek.
Vágólapra másolva!

A címvédő spanyol válogatott 1-0-s előnyről kapott ki Horvátországtól úgy, hogy 1-1-nél 11-est hibázott. Pedig Kalinic gólja előtt 735 percig még csak gólt se kapott Eb-meccsen Spanyolország. Mi történt hát kedd este?

A passzstatisztikák alapján a spanyolok szokás szerint rengeteget és pontosan passzoltak. Viszont az egész meccs alapján volt egy olyan benyomásunk, hogy nem hangolódtak rá eléggé a meccsre, a horvátok ambiciózusabbak, élesebbek. Ezt támasztja alá, hogy a beadások már a délszlávoknak sikerültek jobban:

Védekezésben sokkal határozottabbak voltak a horvátok:

Ráadásul a spanyolok a legerősebb összeállításukkal kezdtek, míg a horvátok több helyen felforgatták a csapatot. De hiába az erős kezdés, ha a biztos továbbjutás elaltatta a csapatot: De Gea végig sokat hibázott, noha természetesen nem kapott mindegyikből gólt.

Ezzel együtt a spanyoloknak simán összejöhetett volna a csoportelsőséghez szükséges döntetlen, elvégre vezettek, majd 11-nél büntetőhöz jutottak. Csakhogy Sergio Ramos kihagyta a11-est. Eddig

az Eb-n két büntetőt hagytak ki: egyet Cristiano Ronaldo, egyet Ramos

- mindkét Real Madrid-játékos sikeres büntetőt lőtt a Bajnokok Ligája-döntőben.

Ez is mutatja, hogy teljesen nem tudtak felpörögni a meccsre a spanyolok, míg a horvátoknál még sérülten is kulcsfigura lett Luka Modric, ugyanis a Real játékosa súgta meg Subasic kapusnak, hová lövi majd a büntetőt a klubtársa.

Összességében úgy tűnik, nem a tiki-taka halotti torát ültük ezen az estén, csak a klasszikus forgatókönyvet láthattuk, amikor egy esélyes egészen egyszerűen nem tud élet-halál meccsként tekinteni arra, ami számára nem is az. Viszont így a spanyolok bukták a csoportelsőséget, és meccselhetnek majd az olaszokkal a nyolcaddöntőben.

Na, az már éles meccs lesz.