323 embert állítottak elő huliganizmusért az Eb-n

Excitement Mounts As England Prepare To Take On Russia In The Euros Human Interest Sport Soccer Marseille FeedRouted_Europe > on June 11, 2016 in Marseille, France.
MARSEILLE, FRANCE - JUNE 11: Police clash with England fans ahead of the game against Russia later today on June 11, 2016 in Marseille, France. Football fans from around Europe have descended on France for the UEFA Euro 2016 football tournament. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A hatóságok kiutasítottak 20 orosz szurkolót Franciaországból. Köztük van Alekszandr Sprigin, az Összoroszországi Szurkolói Egyesület elnöke, aki csütörtökön közölte, fellebbezni fognak a határozat ellen. Három másik orosz szurkolónak bíróság elé kell állnia, továbbá egy franciának is.
Vágólapra másolva!

A kiutasított oroszokat kedden Cannes közelében, egy szurkolói buszon vették őrizetbe a szombati marseille-i rendbontások miatt. Az ügy diplomáciai bonyodalmat okozott: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán szóbeli üzenetet intézett francia hivatali partneréhez, Jean-Marc Ayrault-hoz, Moszkvában pedig a külügyi tárca behívatta a francia nagykövetet.

Sprigin közölte, semmilyen rendbontásban nem vett részt, fellebbezni fog a kiutasítás ellen. "Pokoli rendőri önkénynek" minősítette a történteket, kifogásolta a fogva tartás körülményeit, valamint azt, hogy az őrizetbe vettek között volt két nő és egy 63 éves ügyvéd is.

Egyre eredményesebb a francia rendőrség Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Carl Court

Michel Lalande, Nord-Pas-de-Calais-Picardie megye rendőrfőnöke közölte, Lille-ben szerdán őrizetbe vettek további 27 szurkolót, köztük 12 oroszt. Lalande szerint az oroszok közül négyen-öten részesei voltak a marseille-i rendbontásnak.

Lille-ben a rendőrség szerdán könnygázt vetett be a szurkolók közötti összecsapások megfékezésére. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint kórházba vittek egy orosz állampolgárt, akit angol szurkolók megvertek. Vitalij Mutko orosz sportminiszter, az orosz labdarúgó-szövetség elnöke csütörtökön közölte: felhívta UEFA figyelmét az angol szurkolók rendszeres provokációira. Ilyen provokációkról egyébként a francia rendőrség is beszámolt.

Közben szerda este könnyebb sebesüléseket szenvedett a lyoni szurkolói zónájában egy belga és egy francia szurkoló, akikre késsel támadtak albán drukkerek. Ez volt az első alkalom, hogy a rendőrségnek egy szurkolói zónában kellett beavatkoznia. Ehhez az UEFA kérésére volt szükség, amely a rendezvényt szervezi és amely felelős mindazért, ami a stadionokon és a szurkolói zónákon belül történik.

Angol és orosz szurkolók marseille-i balhéja Forrás: Sputnik/Vitaliy Belousov

Egy franciát a combján, egy belga állampolgárt pedig a fenekén ért egy késszúrás. A sebesüléseket két különböző ember okozta, akiket nem tudtak azonosítani a rendőrök. Ez arra utal, hogy legalább két kést be tudtak vinni a szurkolói zónába, ahol pedig fémdetektoros kapun kell átmenni minden belépőnek.

A francia rendőrség 323 embert állított elő országszerte erőszakos cselekmények miatt - közölte szintén csütörtökön a francia belügyminisztérium. Őrizetben vannak közülük 196-an, nyolcat letöltendő, hármat felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek.