Apám lenne a legszomorúbb, ha otthagynám a válogatottat

Garics György, foci
Austria's Garics Gyorgy plays the ball during the FIFA 2014 World Cup Group C qualifying football match Austria vs Faroe Islands on March 22, 2013, at the Ernst Happel Stadium, in Vienna. Austria won 6-0. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Vágólapra másolva!
Súlyos veszteség érte az osztrák válogatott magyar születésű labdarúgóját, ifjabb Garics Györgyöt, akinek édesapja hosszan tartó, súlyos betegség után pénteken elhunyt. A tragédia ellenére a Darmstadt védője nem hagyta ott a csapatot.
Vágólapra másolva!

„Ha megtenném, az apám lenne a legszomorúbb” – nyilatkozta az Oe24.at portálnak. A játékos elmondta, idősebb Garics György az elmúlt hónapokban két vágyat fogalmazott meg: a Darmstadttal sikerüljön kiharcolnia a bennmaradást a Bundesliga első osztályában, és fia kerüljön be az Európa-bajnokságra utazó válogatottba.

Úgy érzi, miután mindkét célkitűzést elérte, édesapja nyugodtan halt meg. „Azt hiszem, be akarta fejezni a történetet, hogy csak az Eb-re koncentrálhassak.”

Garics György Forrás: AFP/Alexander Klein

Elmondta, hogy közöttük mindig nagyon szoros volt a kapcsolat, nemcsak a szombathelyi mérkőzéseire járt ki gyerekként, de Ausztriában is együtt voltak, amikor apja amatőr kluboknál dolgozott. De fontos szerepet játszott németországi profi karrierjének elindításában is.

Tegye amit, tennie kell

Tavaly augusztus óta már gondozásra szorult, kedden, egy nappal az osztrák válogatott Franciaországba indulása előtt találkozott utoljára a fiával. „Négyszemközt az utolsó szavai ezek voltak hozzám:

Miután megérkeztünk Mallemortba, ismét telefonált, biztos akart lenni abban, hogy biztosan ott vagyok.”

Garics nem utazott haza, elsősorban azért, mert hagyományos temetés sem lesz. Édesapja hamvait egy olyan helyen fogják szétszórni, amelyben annak idején családilag megállapodtak.

Nagyon szerette volna látni, hogy a magyarok elleni mérkőzésen pályára lépjek” – tette hozzá.

David Alabával az osztrák válogatottnál Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A magyarok kedden Bordeaux-ban játsszák első csoportmérkőzésüket az osztrákok ellen.

Garics sok bátorítást és támogatást kapott a csapattársaktól, amiért köszönetet is mondott.

"Rendkívül szomorú, nehéz megfelelő szavakat találni. Jó ideje tanúi lehettünk az egész történetnek, próbáltuk támogatni őt annyira, amennyire csak lehetséges” – nyilatkozta Zlatko Junuzovic, a Werder Bremen középpályása.